Z městských částí nejlépe komunikuje Praha 6

Vyplývá to z výsledků šetření European Monitor of Government Communications (EMGC), které byly včera zveřejněny na konferenci Komunikace ve veřejném sektoru.

Mezi ministerstvy se nejlépe umístilo ministerstvo dopravy, mezi krajskými úřady Zlínský kraj.
V kategorii státní instituce zvítězila v šetření Akademie věd společně s Energetickým regulačním úřadem a Českým statistickým úřadem.
Projekt odděleně hodnotil pražské a brněnské městské části, vítězství si odnesly Praha 6 a Brno - Útěchov.

Výzkum oslovil celkem 516 institucí, odpovědělo 376, tedy 73 procent z celkového počtu. Nejlépe reagovaly kraje, kde odpovědělo 12 úřadů z 13, a ministerstva, která dotazník vrátily ve 12 případech ze 14.

Jako nekomunikující instituce, které se projektu odmítly zúčastnit, se projevily například ministerstvo financí, ministerstvo spravedlnosti, Úřad vlády ČR, poslanecká sněmovna, Agrární komora, CzechInvest, Český báňský úřad, Český meteorologický institut, Plzeňský kraj, magistráty Hradce Králové, Mostu a Teplic.
"Tyto instituce nereagovaly ani přes opakované žádosti. Odpovědi některých byly arogantní. Uvedly, že jejich úlohou není informovat," řekl dnes novinářům Tomáš Studeník, ředitel společnosti Westminster, která výzkum v ČR organizovala.
Projekt EMGC monitoruje úroveň komunikace institucí veřejné správy v České republice. Letos se uskutečnil podruhé. Jeho cílem je upozornit na to, že komunikace je důležitou součástí výkonu státní správy.
"Povinností úřadů je informovat lidi. Právě v komunikaci s lidmi se projevily některé nedostatky, například při zveřejňování informací převládají úřední desky," poznamenal Studeník.
Podle něj úřady lépe komunikují s novináři a zástupci médií. Podle letošních výsledků má 65 procent institucí vlastní tiskový odbor, 34 procent zaměstnává tiskového mluvčího a 51 procent vydává pravidelně tiskové zprávy. Výzkum rovněž sledoval, zda mají úřady takzvaný jednotný vizuální styl. Ukázalo se, že téměř polovina má jednotnou grafickou úpravu pro tiskové materiály, 65 procent úřadů si dokonce nechalo navrhnout vlastní logo. Odborná porota navíc vyhlásila nejzdařilejší komunikační projekty, které úřady realizovaly v uplynulém roce.
Ocenění si odnesl například Pojízdný úřad městské části Praha 10, projekt Otevřená věda, který Akademie věd zaměřila na středoškolské pedagogy, či kurzy znakové řeči pro úředníky pořádané ostravským magistrátem.

Pořadí v jednotlivých kategoriích:
Ministerstva
1. ministerstvo dopravy
2. ministerstvo práce a sociálních věcí
3. ministerstvo kultury

Vybrané státní instituce
1. - 3. Akademie věd ČR, Český statistický úřad, Energetický regulační úřad

Krajské úřady
1. Krajský úřad Zlínského kraje
2. Krajský úřad Ústeckého kraje
3. - 5. Krajský úřad Olomouckého kraje, Krajský úřad kraje Vysočina, Krajský úřad Pardubického kraje

Magistráty statutárních měst
1. Magistrát města Brna
2. Magistrát města Karviné
3. Magistrát hlavního města Prahy

Městské úřady
1. Městský úřad Vsetín
2. Městský úřad Svitavy
3. Městský úřad Otrokovice

Městské části Praha
1. Praha 6

2. Praha 5
3. Praha 7

Městské části Brno
1. Brno - Útěchov
2. Brno - Jundrov
3. Brno - Královo Pole

Zdroj: Westminster