Vznikne nových 160 míst pro děti ve školkách

Radnice Prahy 6 připravila pro období 2006 – 2010 koncepci ke zvýšení kapacity mateřských škol zřizovaných městskou částí. Bude tak umožněno předškolní vzdělávání navíc zhruba 160 dětem, přednostně s trvalým pobytem na území Prahy 6.
Hlavní foto

Proto starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa nechápe aktivitu některých rodičů, kteří se na radnici chtějí obrátit s peticí o navýšení počtu míst pro předškolní děti.
“Během doby, po kterou jsem starostou Prahy 6, jsme žádnou mateřskou školu nezrušili bez náhrady míst, naopak, neustále navyšujeme kapacity. Zvýšíme-li tedy během dvou let kapacitu o 160 míst, je to stejné, jako kdybychom postavili dvě zcela nové školky,“ vysvětluje starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

V Praze 6 je k dnešnímu dni kapacita ve 27 obecních mateřských školách 2.132 míst. Letos proběhnou v letních měsících rekonstrukce MŠ Sbíhavá a Waldorfské MŠ. Součástí těchto akcí je rozšíření prostor pro přímou činnost s dětmi na úkor prostor dosud sloužících jiným účelům. V MŠ Sbíhavá se tak kapacita rozšíří o 12 míst a v MŠ Waldorfská o 20 míst.

V příštím roce bude zrekonstruována MŠ Parléřova, kde bude znovuotevřena 4. třída a kapacita se zvýší o 25 míst. V rámci projektu „Hrajeme si na školu“, jehož cílem je ve vhodných případech umístit třídy pro nejstarší předškolní děti do objektů základních škol, bude vybudována třída pro 20 – 25 dětí v ZŠ Hanspaulka, a rozšíří se tak kapacita MŠ Kohoutek. Stejnou kapacitu navíc bude možné získat v ZŠ Petřiny – jih.

V roce 2009 proběhne rekonstrukce MŠ Terronská. Díky změnám vnitřních dispozic dojde ke zvýšení kapacity školy až o 30 míst. Předpokládá se také výstavba čtyřtřídní mateřské školy náhradou za stávající trojtřídní MŠ Velvarská.

„Uvedené změny představují nárůst kapacity celkem o cca 160 míst a spolu s důsledným uplatňováním přijímání dětí s trvalým pobytem v Praze 6 by tato kapacita měla být dostatečná pro období dočasného zvýšení počtu narozených dětí,“ domnívá se radní Jan Holický a dodává: „O tom, že kapacitu ve školkách neustále zvyšujeme, hovoří jasně i čísla. Zatímco k prvnímu září před deseti lety byla v Praze 6 kapacita 2145 míst, k tomu samému datu letos to vychází na 2164 míst. A to i s ohledem, že počet občanů Prahy 6 se za tu dobu snížil o osm tisíc.“

V Praze 6 navíc výběrové řízení na pronájem bývalých jeslí v Šantrochově ulici je vázáno na využití objektu pro soukromé jesle a mateřskou školu, a nájemce tak přispěje k rozšíření nabídky pro rodiče předškolních dětí také v oblasti předškolní výchovy.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024