Výstava Někomu život, někomu smrt

V ZŠ Dědina proběhlo 18. 1. 2012 setkání v rámci 70. výročí operace Anthropoid. S ním je spojená i putovní výstava "Někomu život, někomu smrt", která bude v ZŠ Dědina přístupná až do 27. 1. 2012.

Hlavní foto

Setkání se zúčastnila starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková, která ve svém projevu vyzvala k připomínání si tohoto výročí. Mezi dalšími hosty byli např. senátor Petr Bradský, náměstkyně Ministra školství ČR Eva Bartoňová, rektor ČVUT Václav Havlíček, zástupci Asociace nositelů legionářských tradic, ředitelé základních škol na Praze 6, radní MČ Praha 6 Veronika Vymětalová, Ondřej Balatka a další. Během této akce vystoupil i soubor ZŠ Dědina Musica e Danza se dvěma čísly.

Operace Antropoid byla nejvýznamější odbojový čin v Evropě v období 2. světové války - atentát na Heydricha, jeho pozadí, příčiny i důsledky, osobnosti, jejichž činy by neměly zůztat zapomenuty. Také občané Prahy 6 se významně podíleli na pomoci parašutistům skupiny Anthropoid a přispěli k úspěchu této operace, jejímž důsledkem bylo, že Velká Británie, Francie a později i Itálie oduznaly svůj podpis pod Mnichovskou dohodou.

Výstava je součástí komplexního vzdělávacího projektu Asociace nositelů legionářských tradic Někomu život, někomu smrt k 70. výročí operace Anthropoid.

Místo konání:
ZŠ Dědina, Žukovského 6/580, Praha6 - Liboc
(zastávka Sídliště Na Dědině, linky 206, 218, 108, 179)
otevřeno:
Út-Pá  14:00 - 19:00
So-Ne 14:00 - 18:00

Fotogalerii z této akce naleznete níže.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024