Všímavost občanů pomáhá městské policii zadržet pachatele

Podněty a informace od občanů vedou k zadržení několika desítek pachatelů ročně v Praze 6.
Hlavní foto

Podle ředitel městské policie v Praze 6 Viktora Richtera strážníci denně přijímají až 30 telefonátů od obyvatel městské části a právě na základě jejich oznámení mohou rychle reagovat na dění v obvodu. Obyvatelé metropole se tak významně podílejí na bezpečnosti v ulicích.

„Dobrý den, rád bych nahlásil, že v ulici Na Petřinách pohybuje automobil velmi vysokou rychlostí,“ zaznělo ze sluchátka na operačním oddělení Městské policie v Praze 6 v sobotu 26. září v půl čtvrté ráno. Hlídka vyrazila na místo a hledala vozidlo, které by odpovídalo popisu. Po chvilce pátrání je spatřila. Strážníci automobil zastavili, řidiče zkontrolovali a vyšlo najevo, že nevlastní řidičské oprávnění a není mu ani osmnáct let. „Dechová zkouška navíc potvrdila 0,96 promile alkoholu. Povedeného mladíka, který sedl nezodpovědně za volant a jeho kamaráda si převzali k dalšímu vyšetřování policisté,“ popsala úspěšný zásah strážníků, na jehož počátku bylo oznámení od občana, zástupkyně obvodního ředitele Městské policie Prahy 6 Michaela Roháčková.

Spolupráce občanů s městskou policií si velmi cení starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, do jehož kompetence bezpečnost v městské části spadá. „Občané nejlépe znají své okolí, ulici, kde bydlí, i své sousedy. Pokud vidí, že se děje něco nepatřičného nebo někdo někoho poškozuje, mohou na tento fakt rychle upozornit městskou policii, která zjedná nápravu. Spolupráce obyvatel, ale i návštěvníků metropole se strážníky proto hraje důležitou roli v boji s kriminalitou,“ zdůraznil starosta Chalupa.

Za velmi ceněné informace ze strany obyvatel označilo vedení městské policie také ty, které pomáhají zabránit vykrádání aut nebo přímo jejich krádežím. Kooperace občanů se strážníky je v Praze 6 rok od roku intenzivnější a operační oddělení přijímá denně až třicet oznámení. „Lidé volají své poznatky buď přímo na naše operační středisko nebo na linku 156. Ve většině případů se jedná o podezření ze spáchání přestupků,“ uvedla Roháčková.

Během nočních hodin a v letních dnech se oznámení týkají především rušení nočního klidu, když se návštěvníci předzahrádek baví hlučněji a déle do noci. Denní směnu lidé zase často upozorňují na špatně zaparkovaná vozidla nebo na porušování veřejného pořádku. „V poslední době se v Praze 6 hodně staví, a tak se oznámení týkají i výjezdů vozidel ze staveb a znečistění veřejných komunikací,“ doplnila Roháčková.

Okrsky městské policie v Praze 6

Související články