Volební data, fakta a zajímavosti z Prahy 6

Volební místnosti zůstávají stejné jako při loňských volbách do Evropského parlamentu. Stabilní volební místností se stala Písecká brána pro okrsek na Hradčanech.

Hlavní foto

Již podruhé se nebude volit v základní škole Vlastina. Lidé, kteří chodili volit do Vlastiny, se rozdělí, volební okrsky č. 76 a č. 77 volí v mateřské škole Libocká, okrsek č. 75 v ZŠ Dědina. Adresu volební místnosti i číslo okrsku má každý volič uvedenou na samolepícím štítku na modré obálce s volebními lístky, které obdržel do schránky.

Pokud by lidem volební lístky do schránek nepřišly, je možné si je vyzvednout až ve volební místnosti. Ze závažných, zejména zdravotních důvodů, lze požádat ve dnech voleb okrskovou volební komisi o hlasování mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu stálého volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči své členy s přenosnou volební schránkou. Požádat o ni lze kdykoli i v průběhu voleb na tel.  220 189 755, 757 nebo 766.

Na území městské části Praha 6 je 104 volebních okrsků. Čísla okrsků v rámci hlavního města Prahy (přidělená ČSÚ) se proti volbám do Evropského parlamentu 2009 změnila (posunula v řadě o 3). To je důležité zejména pro ty voliče, kteří se zajímají výsledky hlasování v jejich okrsku v časové řadě v několika volbách po sobě a dohledávají si výsledky na webu Českého statistického úřadu, kde jsou okrsky uváděny pod těmito „celopražskými" čísly. Převodník lze najít na internetových stránkách Prahy 6 v odkazu informace – volby. Tam lze vyhledat i volební místnosti podle zadání adresy a popisného čísla.

Nejstarší člen komise se narodil před 89 lety
Pro zdárný průběh voleb se ho v Praze 6 účastní 760 dobrovolníků, z toho je 200 zaměstnanců radnice. Mezi členy volebních komisí zasedlo 40 osob starších 80ti let, nejstaršímu členovi volební komise v Praze 6 je 89 let (roč. narození 1921 !). Ve volebních komisích jsou i lidé, kteří od roku 1989 nevynechali jedinou možnost zasednout do komise. Oproti tomu je mezi členy komisí i 60 dobrovolníků, kteří letos dosáhli plnoletost a pomáhají při volbách poprvé.

Dvojitá volba
V sobotu 29.5.2010 budou Veronika Piotrowská a Ferdinand Valent zásadně volit hned dvakrát! Ve 13:00 hod. si řeknou své životní ANO v obřadní síni v budově Skleněného paláce (Nám. Svobody 728/1, Bubeneč), o tři čtvrtě hodiny dříve řeknou své ANO občana vhozením volebního lístku do urny na ZŠ nám. Interbrigády (ul. Antonína Čermáka 6/1022, Praha 6 – Bubeneč). Samozřejmě ve svatebních šatech :O) 

Fotogalerie na FB ANO při volbách, ANO jako manželé

Starosta a kandidát č. 9 volí dnes
Kandidát do PSP ČR 2010 za hl.m.Prahu a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa (č. 9 na kandidátce) bude volit dnes 28.5.2010 v 16:00 hod. ve volební místnosti č. 43 na ZŠ Norbertov (Norbertov 1/126, Praha 6 – Střešovice).

Fotogalerie na FB: A zvolil jsem...