Vánoční výzdoba odstartovala oslavy 100 let Břevnova

Letošní oslavy 100 let od povýšení Břevnova na město připravují společně Praha 6, Spolek břevnoských živnostníků a podnikatelů a Břevnovský klášter. Scénář oslav zahrnuje kulturní a společenské akce podtrhující historický rámec čtvrti a stavební a údržbové práce.
Hlavní foto

Oslavy byly vlastně už zahájeny na konci minulého roku instalací vánoční výzdoby v centrální části Břevnova, v ulicích Patočkova, Bělohorská, Pod Drinopolem a Dlabačov.
"Věřím, že oslavy stoletého Břevnova budou stejně významné a pro návštěvníky atraktivní, jako oslavy sta let Bubenče, na které jich přišly desítky tisíc. Kromě vánočního osvětlení Břevnova jsme dosud vydali novou knihu o Břevnově a nástěnný kalendář. Připravujeme masopustní bál v duchu roku 1907 a výstavu dobových fotografií a materiálů. Hlavní oslavy vypuknou 27. až 29. dubna,“ vysvětlil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Vánoční výzdoba, která na břevnovských ulicích bude zářit do 8. ledna, svým rozsahem předčila minulé roky. A někteří místní obyvatelé dokonce tvrdí, že je hezčí než ta v centru města. Impozantně působí zejména výzdoba Patočkovy a Bělohorské ulice. Obě ulice jsou doslova plné světýlek a různých vánočních motivů.
„Působí to velmi dobře. Hlavně se mi líbí, jak jsou nasvícené stromy. Když se tam večer procházím, tak se mi to líbí mnohem víc, než třeba výzdoba v centru města, možná i proto, že u nás není tolik lidí,“ říká Jana Kořenová z Břevnova. „Je to hezký nápad, dříve to tu bývalo takové temné,“ potvrzuje břevnovská obyvatelka Božena Koldarholová. Výzdoba má také své odpůrce. „Dovedu si představit lepší způsob využití obecních prostředků, než proměnit Bělohorskou ulici a další části Břevnova v Las Vegas,“ tvrdí Pavel Matoušek. Podle něj je instalovaná výzdoba nevkusná a nikterak neevokuje vánoční atmosféru.
„Je těžké posuzovat, zda vánoční výzdoba měst je potřebná, vkusná či dokonce zbytečná. Stejně tak je těžké posoudit, zda dodržování a respektování celé řady jiných tradic je zapotřebí či jde pouze o plýtvání penězi. Ani masopustní průvody, břevnovská posvícení, pietní akty, dětské dny, jarmarky či rekonstrukce historických bitev sebou nesou nemalé náklady. Proto je velmi těžké posuzovat smysl a dopad podobných aktivit. Někdy jde o volnočasovou náplň pro děti, jindy jde o zachovávání historické kontinuity či paměti, v dalším případě jde o estetický zážitek. Myslím si, že ve slušné společnosti mají právo na existenci všechny aktivity najednou, včetně vánočních výzdob,“ domnívá se radní Jan Záruba.

Praha 6 letos do výzdoby investovala tři miliony korun. „Vánoční výzdobu jsme si koupili napořád, stejně jako si lidé kupují ozdoby na stromeček. Patří tedy nám a příští rok ji budeme moci použít znovu,“ říká šéf kanceláře městské části Jan Hrubeš. Podle něj se tak již z minulých let potvrdilo, že se tato investice vyplatí. „Je to lepší než si nechat každý rok výzdobu dělat zcela znovu. Samozřejmě se pokaždé i tak něco dokupuje, protože ne všechno Vánoce přežije,“ dodává Hrubeš s tím, že řádově se dokupuje tak deset procent veškerých ozdob.

Na speciální vánoční výzdobu v centrální části Břevnova vypsala městská část výběrové řízení. Jednalo se instalaci nových dekorů na sloupy veřejného osvětlení a stromy. Zakázka stála městskou část 3 milióny korun. V příštích letech, kdy stoleté jubileum si žádný katastr Prahy 6 připomínat nebude (100 let od povýšení na město se totiž týkalo pouze Bubenče a Břevnova), se celá výzdoba více rozprostře po celém území městské části a důstojně bude připomínat vánoční čas i na místech, kam se zatím nikdy nedostala.

O oslavách
V rámci oslav 100 let města Břevnova byly také spuštěny speciální webové stránky, ke kterým je přístup ze stránek Prahy 6 a kde budou postupně publikovány všechny podstatné informace. Radnice vydala novou knihu o Břevnově, která je v prodeji za 490 Kč například v Pelleově vile nebo Písecké bráně, nástěnný historický kalendář, který je k dispozici na informačních kancelářích radnice. V únoru proběhne masopustní bál v duchu roku 1907, v dubnu výstava ke stoletému výročí Břevnova a 27. až 29. dubna vypuknou hlavní oslavy. V rámci oslav městská část také zrekultivovala pozemky v okolí Břevnovského kláštera a opravila osovou cestu. Letos budou ještě opraveny v Břevnově některé z ulic a chodníků, ale také sportoviště a dětská hřiště. Oslavy a doprovodné akce mají opět jednotný vizuální styl, proto bylo třeba začít přípravu vytvořením logotypu. Ten vzešel ze soutěže a je již používán jak na webu, tak v knize či kalendáři.