Vánoční Praha 6

MČ Praha 6 už se naplno připravuje na Vánoce, které svým občanům zpříjemní mnohými akcemi. Budou se rozsvěcovat vánoční stromy, lidé mohou zavítat na adventní trhy, ale také na adventní dílny či koncerty.

Hlavní foto

Praha 6 nabídne během konce listopadu a prosince svým občanům pestrý předvánoční program. Oblíbené veselí k příležitosti rozsvěcování vánočních stromů letos začne v sobotu 26. listopadu v 17h v Bělohorské ulici na Břevnově za KC Kaštan. Hned hodinu poté bude rozsvícen strom také ve Vokovicích na náměstíčku V Středu. Také v neděli se rozjasní dominanta Vánoc. V 17h na Vítězném náměstí a v 18h u Písecké brány. V Písecké bráně se v tento den od 13h budou konat i adventní dílny pro veřejnost a hodinu před rozsvícením stromu mohou občané zavítat i na koncert dětského pěveckého sboru Sedmihlásek.

Oblíbené Farmářské trhy na Vítězném náměstí probíhají do soboty 19. 11. a následně na ně plynule navážou trhy adventní. Ty se na Kulaťáku budou konat od 24. 11. vždy ve čtvrtek a v pátek 12 – 18h, v sobotu pak klasicky 8 – 14h. Poslední adventní trhy budou den před Vánocemi 23. 12. „Lidé mohou očekávat pestrou vánoční nabídku z farmářských produktů. Od polévky či svařáku pro zahřátí, přes punč, až po grilované ryby a další speciality. Na Farmářských trzích na Kulaťáku byl také zahájen prodej designových výrobků s farmářskou a gastronomickou tématikou od předních českých designérů,“ upřesňuje starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková.

Praha 6 pro letošní Vánoce připravila tři druhy prvků vánočního osvětlení. Půjde o vánoční stromy, dále o sloupy veřejného osvětlení a mikrožárovkové systémy. V uplynulých letech bývaly tradičně vyzdobeny oblasti Vítězného náměstí, Dejvic, Bubenče, Petřin a Břevnova. V rámci úsporných opatření budou letos ozdobeny ze stávajících prvků v majetku Prahy 6 hlavně vánoční stromy a jejich okolí. Též některé dominanty jako např. kruhový objezd na Vítězném náměstí, historický objekt Písecké brány nebo souběh ulic Patočkova a Bělohorská. Náklady na letošní vánoční výzdobu včetně služeb spojených s pronájmem sloupů veřejného osvětlení a odběrem el. energie (v období od 26. 11. 2011 do 6. 1. 2012) činí zhruba půl milionu korun vč. DPH, což oproti minulým rokům představuje snížení nákladů až o cca 75%. Vánoční stromy dostává Praha 6 od svých občanů zdarma.