V Praze 6 vznikla třída pro děti s těžkým postižením

Nová rehabilitační třída pro děti s těžkým mentálním a kombinovaným postižením vznikla v detašovaném pracovišti základní speciální školy Rooseveltova v Alžírské ulici.
Hlavní foto

Dětem umožní vzdělávat se podle jejich možností a schopností v moderním prostředí. Škole přibyly také bezbariérové vstupy a nově opravené třídy pro autistické děti. Na rekonstrukci vydal pražský magistrát kolem 24 milionů korun. 

Školu navštěvuje 12 žáků s autismem, k nimž mohlo nyní přibýt šest dětí s mozkovou obrnou a mentálním postižením. Přišly sem z nedalekého stacionáře. Do školy mohou nastoupit okolo sedmého roku a čeká je desetiletá školní docházka. Žáci se v nové rehabilitační třídě učí především komunikovat a postarat se o sebe. Ve třídě mohou sedět, ležet, odpočívat a hrát si. Na vybavení a dekoraci tříd se podíleli spolu s architekty i pedagogové, kteří podle ředitelky školy Evy Klípové dbali na to, aby vše vyhovovalo potřebám handicapovaných dětí. Prostory pro ně také byly přestavěny na bezbariérové.

Pracoviště bylo založeno v roce 1992 z iniciativy rodičů, jejichž děti byly osvobozeny od školní docházky. Nejdříve vznikla třída, kde se učili čtyři žáci s dětským autismem. Nyní zde pracuje osm učitelů a škola může pojmout až 20 dětí. Pro děti s těžkým mentálním a kombinovaným postižením existují v Praze podle Klípové ještě další dvě školy. V Praze 3 se nachází integrační centrum Zahrada a v Praze 9 dětské centrum Paprsek.

(podle ČTK)

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024