V Praze 6 přibyla nová ulice

Šest osobností vědy, kultury a dějin má ode dneška své ulice v Praze.

České dějiny inspirovaly radní k pojmenování ulice v Praze 6 - Břevnově, vybrali si tajnou manželku českého místodržícího Ferdinanda II. Tyrolského. Na mapě Prahy 6 tak přibyla ulice Filipíny Welserové.

Své ulice se dočkal i bývalý herec Národního divadla Radovan Lukavský či stavitel a smíchovský starosta Josef Linhart, po nichž dnes pražští radní pojmenovali ulice v Praze 5 - Košířích. 

V Praze 4 - Šeberově přibyly dvě nové ulice. Pojmenovány byly Rypkova, po známém orientalistovi, a Vlasty Hilské, podle profesorky japonské filologie a dějin.

V Praze - Klánovicích vzniklo nové náměstí Hedviky Vilgusové. Bylo pojmenováno podle ilustrátorky dětských knih.

Dalších pět nových ulic v Praze 5 - Slivenci dostalo název podle nerostů, a to Křišťálová, Jantarová, Alabastrová, Růženínová a Malachitová.

Naopak v Praze 9 - Vinoři se inspirovali jmény obcí, a dvě nové ulice tedy nesou jména Velkoosecká a Mlázovická.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024