V Praze 6 přibude ulice Ronalda Reagana

Pražští radní dnes vybrali jména pro čtyři nové ulice a park, zároveň schválili přejmenování částí několika nynějších ulic. V Praze 6 přibude třeba ulice Ronalda Reagana a Park Willyho Brandta.

Hlavní foto

Symbolicky tak ponesou jména po významných světových politických osobnostech, řekl dnes po jednání rady novinářům radní pro kulturu a cestovní ruch Hlavního města Prahy Lukáš Kaucký.

Nově vznikající ulice v areálu Modřanský háj, kde se chystá kolaudace prvního domu, ponese jméno Štolcova podle hudebního skladatele Emila Štolce.

Radní rozhodli o přejmenování východní části ulice Zikmunda Wintera v Praze 6 (úsek mezi ulicemi Bubenečská a Pelléova), která se stane ulicí Ronalda Reagana. Reagan byl v letech 1981 až 1989 prezidentem Spojených států. V ulici se nachází rezidence velvyslance USA. Podle bývalého západoněmeckého kancléře a nositele Nobelovy ceny míru Brandta se bude jmenovat park poblíž Rooseveltovy ulice a ulice Na Marně.

Jména nových ulic vybírá místopisná komise magistrátu, jejich definitivní název musí schválit rada města. V hlavním městě ročně přibude asi sto nových ulic. Náměty na jejich jména přicházejí podle radního zpravidla od stavebních nebo projekčních firem, městských částí a občanských sdružení.

Pozn:

Willyho Brandta
Pojmenování parku mezi ulicemi Na Marně, Rooseveltovou a Chittussiho  navrhuje předkladatel v zastoupení všech občanů, kteří v pražském místopise postrádají více názvů připomínajících vynikající osobnosti, jakož i kulturní, politické a jiné reálie vztahující se k sousední významné zemi Německu. Ojedinělým návrhem v tomto smyslu bylo v roce 2006 pojmenování ulice podle hlavního města Německa Berlína, jehož legendárním starostou byl Willy Brandt v době jeho rozdělení. Pojmenování prostranství nijak neovlivní adresy přilehlých domů.

Ronalda Reagana
Návrh je předkládán z podnětu Rady městské části Praha 6 v roce stého výročí narození Ronalda Reagana, čtyřicátého prezidenta Spojených států amerických, který svou politikou a zásadními postoji v době tzv. studené války urychlil pád totalitních režimů v Evropě. Přejmenováním východní části ulice dr. Zikmunda Wintra změní adresu rezidence velvyslance Spojených států. Dnes je tato adresa „dr. Zikmunda Wintra 3" a po změně bude „Ronalda Reagana 3". Dotčený subjekt je o budoucí případné změně informován a velmi ji uvítá.

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024