V Praze 6 bude nový Domov pro seniory

Primátor hl. m. Prahy Pavel Bém se starostou Prahy 6 Tomášem Chalupou dnes odpoledne slavnostně představili projekt na výstavbu nového objektu Domova pro seniory Elišky Purkyňové.
Hlavní foto

Zároveň si společně s ředitelkou Domova pro seniory Elišky Purkyňové Evou Kalhousovou prohlédli probíhající půdní vestavbu domova v ulici Thákurova, která nabídne dalších 19 lůžek seniorům. Hlavní město Praha v roce 2008 financovala stavbu částkou 16,7 milionů korun.

„Praha maximálně podporuje péči o seniory a jejich pohodlný a důstojný život. Jsme rádi, že jsme mohli přispět na projekt, jehož výsledkem bude spokojenost a příjemné životní podmínky pro seniory v Praze,“ řekl primátor hl. m. Prahy Pavel Bém.

Domov pro seniory E. Purkyňové je v současné době umístěn ve dvou objektech v Praze 6 – v ulici Šolínova a Thákurova. Letos na podzim začne výstavba třetího objektu Domova pro seniory Elišky Purkyňové, tentokrát v ulici Za Kajetánkou v Praze 6.

"V Praze 6 stárnutí populace řešíme dnes a denně. S dalšími dvěma městskými částmi patří Praha 6 k nejstarším v Praze. Jsem rád, že jsme nabídli území k výstavbě tolik potřebného zařízení," řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a dodal: "Předpokládaný počet lůžek v nové budově domova bude 200, počet pokojů 89. Novostavba bude mít 4 podlaží. V přízemí budou umístěny obslužné prostory jako rehabilitace, denní stacionář, stravovací prostor s jídelnou, ordinace lékaře, kadeřnictví či ergoterapie."

"Nový dům seniorů bude dům rodinného typu. Chceme se zde orientovat na domácí péči, denní stacionář, informační a poradenskou službu, terapeutické služby, ale i také například na paliativní péči a péči o pozůstalé," vysvětlila ředitelka Eva Kalhousová.

Ve vyšších podlažích budou obytné prostory pro rezidenční a odlehčovací službu a pokoje zvláštního režimu. Tyto pokoje budou koncipovány dle potřeb a zdravotního stavu klientů, např. pro klienty s psychiatrickým onemocněním, demencí, Alzheimrovou chorobou.

Obytné jednotky budou pro 20–28 klientů, každá bude mít sesternu a jídelnu s malou kuchyňkou. V Praze je dnes celkem 279 322 seniorů a je zde registrováno 22 domovů pro seniory se stávající kapacitou 1819 lůžek.

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024