V dejvickém parku Nikoly Tesly nastane „výboj“

Konečně je jasno, jaký pomník bude připomínat významného elektrotechnika srbského původu narozeného v Chorvatsku Nikola Teslu ve stejnojmenném parku v Praze 6 – Dejvicích. Půjde o stylizovaný „výboj“ autorů Stefana Milkova a Jiřího Trojana, resp. elektrický výboj znamenající hybnou sílu a základní kámen Teslových vynálezů a jako nástroj jeho proslulých prezentací, kdy mu byly tehdejší veřejností přisuzovány až nadpřirozené schopnosti.

Hlavní foto

„Návrh Stefana Milkova vychází ze zadání soutěže a čitelně a výtvarně vyjadřuje téma Nikoly Tesly. Sochu je možné vnímat jak z velké vzdálenosti, tak i v bližším detailu. Neustále udržuje diváka v napětí," domnívá se vedoucí odboru územního rozvoje Prahy 6 Ing. Arch. Bohumil Beránek a dodává: "Všechny návrhy na pomník jsou nyní k vidění ve výstavní síni v tzv. Skleněném paláci v Bubenči."

Schválený návrh pomníku je výsledkem druhého pokusu o nalezení vhodného ztvárnění připomínky Nikoly Tesly. První pokus k cíli nevedl. Po skončení veřejné anonymní soutěže na pomník Nikoly Tesly a prověření nemožnosti použití ani jedné ze tří druhých cen bylo proto rozhodnuto vypsat novou soutěž, tentokrát pro vyzvané výtvarníky. Z téměř dvou desítek referenčních přihlášek bylo vybráno do soutěže 5 výtvarníků: Lukáš Bradáček, Ivana Macháčková, Stefan Milkov, Petr Schel a Čestmír Suška.

Všichni soutěžící návrhy odevzdali v termínu a splnili vypsané soutěžní podmínky. Předložené návrhy byly posuzovány k tomuto účelu schválenou výtvarnou porotou a následně i kulturní komisí a to z těchto hledisek:

§ vypovídací schopnost vlastního zpracování návrhu a jeho vazba na osobnost a dílo Nikoly Tesly.

§ prostorové působení pomníku v rámci řešeného prostoru parčíku Nikoly Tesly.

Porota a následně radní Prahy 6 vybrali návrh výtvarníka Stefana Milkova (spoluautor Ing. arch. Jiří Trojan), který je z uvedených posuzovaných hledisek nejvhodnější a nejlépe vyjadřuje téma Nikoly Tesly.

Na realizaci pomníku byla limitně vymezena částka 1,85 mil. korun a zahrnuje výrobu vlastního uměleckého díla, dopravu do místa určení, jeho osazení, eventuálně projektovou a stavební přípravu. Za dalších 650 tisíc provede radnice parkové úpravy, vytvoří systém cest přímo spojených s vlastním pomníkem, doplní park městským mobiliářem a instaluje elektro přípojku k nasvícení pomníku. Pomník by měl v parku stát na jaře příštího roku.

Základní kámen pomníku V parku Nikoly Tesly byl poklepán už v roce 2006 u příležitosti 150. výročí jeho narození. Slavnostnímu aktu byl přítomen i chorvatský prezident Stjepan Mesič. Složit hold památce Tesly přišli i rektor ČVUT Václav Havlíček, srbský velvyslanec Vladimir Vereš, chorvatský velvyslanec Viktor Brož a tehdejší starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, který při svém projevu ocitoval z dopisu Tesly, který napsal pražskému primátorovi a představitelům ČVUT:

„Ve své mysli ještě stále zachovávám drahé vzpomínky na vaše krásné město. Inspiraci, již jsem tam získal, je i nyní užitečná v mé práci. Moje úcta k obdivuhodnému lidu Československa, tomu světlonoši civilizace, nelze vyjádřit slovy. Chovám nejvroucnější přání, aby byl i dále úspěšný." Nikola Tesla pobýval v tehdejším Československu v letech 1936 až 1937.

Nikola Tesla žil v letech 1856 až 1943. Studoval vlastnosti dvoufázových a vícefázových proudů. Sestrojil a patentoval četné elektrické stroje a přístroje, například v roce 1887 elektrický motor na střídavý proud a o čtyři roky později takzvaný Teslův transformátor, zdroj vysokého střídavého napětí o vysokém kmitočtu. Zabýval se i bezdrátovou telegrafií. Byla po něm pojmenována jednotka magnetické indukce. V letech 1936 až 1937 pobýval Tesla v tehdejším Československu. Prezident Edvard Beneš mu udělil Řád bílého lva 1. třídy a získal také čestný doktorát věd na Českém vysokém učení technickém. V roce 2003 byla postavena jeho busta ve studiovém domě Českého rozhlasu, který se zapojil do mezinárodního multimediálního projektu Teslovo celosvětové sdružení.

Technický popis pomníku:
Bronzový odlitek / podstavec prořezaný / zaskleno materiálem Aluglass / nápis NIKOLA TESLA 1856 – 1943, zevnitř prosvícený, sloužící zároveň jako večerní podsvícení plastiky. Rozměry v 270x495x225

Návrhy dalších výtvarníků na facebooku Prahy 6 ZDE

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024