Umělci Prahy 6 – umělci Praze 6

Ve výstavní síni Nové radnice v německém Bayreuthu právě probíhá výstava soch a grafik s názvem Umělci Prahy 6 – umělci Praze 6. Občané tohoto partnerského města mají možnost prohlédnout si díla mistrů z Prahy 6. Jde o největší výstavu, kterou kdy MČ Praha 6 pořádala.

Hlavní foto

Městská část Praha 6 a německé město Bayreuth mají od roku 2008 uzavřené memorandum o vzájemné spolupráci, které zahrnuje i kulturní výměnné aktivity. Výstava vznikla v duchu této dohody o přátelské spolupráci pod vedením starostky MČ Praha 6 Marie Kousalíkové a primátora Bayreuthu Michaela Hohla. Slavnostního zahájení výstavy se účastnili čelní představitelé obou měst. Za MČ Praha 6 to byli např. zástupci starostky Petr Ayeboua a René Pekárek, radní Veronika Vymětalová, tajemník úřadu Jan Holický, předseda Komise pro zahraniční spolupráci Roman Štěpař či vedoucí Odboru územního rozvoje ÚMČ Praha 6 Bohumil Beránek, který k výstavě podal odborný výklad. Spolukurátorem expozice je Stefan Milkov.

„Jsme rádi, že MČ Praha 6 může tímto malým pozdravem občanům Bayreuthu ukázat mistrovské práce našich místních umělců. Cílem této výstavy je prezentovat naší městskou část formou jednotlivých vystavovaných děl mistrů, kteří se podíleli na kulturním obrazu Prahy 6. Celá výstava vznikla za laskavé spolupráce autorů prezentovaných uměleckých děl, kterým za to patří velké poděkování,“ říká starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková. Jde o umělce, jako jsou Jiří Anderle, Michal Gabriel, Iva Hüttnerová, Ladislav Kuklík, Oldřich Kulhánek, Stefan Milkov, Jiří Plieštik, Jaroslav Róna, František Skála, Jiří Slíva, Jiří Suchý, Čestmír Suška, Jasan Zoubek a za již zesnulého Josefa Lieslera jeho syn Lukáš.

Na výstavě je prezentováno celkem 22 soch a 44 grafik. Včetně velkoplošných fotografií jde o 103 exponátů rozmístěných na 270 metrech čtverečních. Jde o největší výstavu, kterou MČ Praha 6 kdy pořádala. Výstava Umělci Prahy 6 – umělci Praze 6 potrvá do 26. dubna. Následně se jednotlivá díla vrátí zpět ke svým majitelům.