TV6 mohou sledovat i sluchově postižení diváci

V říjnu loňského roku spuštěná internetová televize Prahy 6 s názvem TV6, sídlící na adrese www.tv6.cz, přichází s revoluční novinkou. Vysílání pro neslyšící! Poprvé si televizní reportáže z Prahy 6 budou moci neslyšící prohlédnout v pondělí 21. ledna.
Hlavní foto

Povinnost opatřit skrytými titulky určité procento svých pořadů ukládá všem televizním stanicím v České republice zákon. Česká televize některé své pořady doplňuje tlumočením do znakového jazyka. Internetové televize však tuto povinnost nemají a proto jejich sledování je pro sluchově postižené diváky velkým problémem.

TV6 přichází jako první internetová televize v České republice s novinkou, která i sluchově postiženým umožní vnímat zpravodajské reportáže nejen prostřednictvím obrazu, ale také textu. Všechny reportáže na TV6 budou od příštího týdne totiž pod zvláštním odkazem „verze pro neslyšící“ opatřeny titulky, které se budou odvíjet ve spodní části televizního okna.

Otitulkováno bude veškeré mluvené slovo, tedy jak komentář redaktora, tak synchronní i asynchronní vstupy respondentů.
„Video je jedním z fenoménů dnešního internetu a postupně si to začíná uvědomovat stále více subjektů, jež se pouštějí do využívání možností, které pro ně nabízí. My ho chápeme také jako službu všem občanům, kteří si zvyknou se na internetovou televizi Prahy 6 dívat. Zároveň tím chceme potvrdit trend, že v oblasti moderních technologií a jejich využití jsme pokroková radnice, která se nebojí technologie používat. Naopak moderní komunikační systémy prosazujeme jako podporu pro rozvoj vstřícnosti a otevřenosti úřadu,“ tvrdí tajemnice radnice Prahy 6 Lenka Pokorná.

Otitulkované verze reportáží však nepřinesou svůj užitek pouze pro sluchově postižené diváky. Jejich využití je i v provozech, kde nelze používat zvuk, ale i v případě, že zvuková karta chybí. Využití vidí radnice i ve svých informačních kancelářích, kde bude moci televizní magazín díky titulkům v určitých intervalech pouštět pro občany a neustále opakujícím se zvukem přitom neobtěžovat ani návštěvníky informačních center, ani zaměstnance.

Slova tajemnice úřadu Lenky Pokorné potvrzují i dosavadní výsledky TV6. Podle měření společnosti eMerite se na televizi od jejího spuštění, tedy od 10. října 2007, dívalo 19 957 diváků! TV6 se tak stal šestým nejnavštěvovanějším odkazem na webových stránkách městské části Praha 6.

Webová televize TV6 nabízí zpravodajské videoreportáže a události, které lze přehrávat buď jako jednotlivá videa, nebo v týdenních souhrnech. Během jednoho týdne internetová televize nabízí zhruba tři reportáže. Po skončení aktuálního týdne se reportáže ukládají do archívu, který je rovněž přístupný. Kvalita a rozlišení jednotlivých reportáží je zvolena tak, aby je mohli sledovat pokud možno všichni uživatelé internetu. Přehrávat je lze buď ve Flash nebo Windows media player.