Trať z Prahy do Kladna přes letiště bude zřejmě do roku 2013

Modernizovaná trať z Prahy do Kladna se zastávkou na ruzyňském letišti, tzv. AirCon, bude zřejmě hotova do roku 2013. Konečná podoba tratě bude známa začátkem příštího roku.

Dohodli se na tom zástupci ministerstva dopravy, pražského magistrátu, Prahy 6 a Středočeského kraje na čtvrtečním jednání. Potvrdil to mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.
"Doprava mezi Kladnem a Prahou, přes mezinárodní letiště v Ruzyni, je pro ministerstvo dopravy hlavní prioritou následujících let," řekl ministr dopravy Aleš Řebíček, který setkání inicioval.

Přesto zatím není jasné, kolik nová trať bude stát, kudy povede a kde bude v Praze končit. "Odhady nákladů samozřejmě máme, ale nebudeme je zatím zveřejňovat," řekl Hanzelka. Dříve se mluvilo o zhruba 20 miliardách korun. Cílovou stanici v Praze by měla určit studie, kterou pro MD do poloviny prosince vypracuje dopravní fakulta ČVUT.

Podle Hanzelky přicházejí v úvahu v podstatě všechna pražská nádraží kromě Hlavního; jako nejžhavější kandidáty mluvčí uvedl Masarykovo, Smíchovské a Holešovické nádraží.

Z největší části v Praze povede trasa přes městskou část Praha 6. Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa proto na jednání požadoval, aby nová trasa byla k obyvatelům městské části co nejšetrnější.
„Je zřejmé, že rychlodráha bude nejvíce zasahovat do území Prahy 6. Představil jsem proto na jednání požadavky pro výstavbu a vedení tratě. Ty musejí zajistit šetrnost vůči obyvatelům městské části,“ říká Tomáš Chalupa.
Podle plánovaných záměrů bude trať zasahovat do oblasti Městské části Prahy 6 z více než 80 procent své celkové délky na území Prahy.

"Čtvrteční jednání bylo startem debaty, která by měla skončit společným memorandem o konečné podobě a vedení tratě mezi Kladnem a Prahou," řekl Hanzelka.

O nové rychlodráze se mluví již delší dobu, neboť Praha stále nemá vyhovující spojení centra města s letištěm. Situaci má vyřešit právě AirCon a také připravované prodloužení trasy metra A. O způsobu financování AirConu není podle Hanzelky zatím rozhodnuto; představitelé MD však v minulosti mluvili o využití soukromého kapitálu v rámci tzv. PPP projektu, tedy partnerství soukromého a veřejného sektoru.


(převzato z ČTK)

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024