Tomáš Sedláček armádním generálem

Prezident republiky Václav Klaus jmenoval dnes v 10.00 hodin na Pražském hradě u příležitosti oslav Dne válečných veteránů generály Armády České republiky.
Hlavní foto

Prezident republiky jmenoval čestného občan Prahy 6 generálporučíka Ing. Tomáše Sedláčka do hodnosti armádního generála. 

Sedláček: Ocitl jsem se vedle Píky. Zasloužím si to?
Dodnes vitální Tomáš Sedláček, čestný předseda Československé obce legionářské, má za sebou kariéru dělostřeleckého důstojníka i parašutisty. Po okupaci Československa bojoval proti fašistickému Německu postupně ve Francii, Velké Británii, Sovětském svazu i na Slovensku během tamějšího protinacistického povstání.

V padesátých letech ho komunističtí prokurátoři ve vykonstruovaném procesu odsoudili za velezradu a špionáž k dvaceti letům vězení, mimo jiné pracoval v příbramských uranových dolech. Rehabilitace se dočkal až po listopadu 1989.

Sedláček označil za obrovskou čest dosáhnout hodnosti, která je podle něj snem každého vojáka. Připomenul, že se tím dostává do společnosti například armádního generála Heliodora Píky. "A já se tak trošku ptám, zda sem patřím, zda mezi tyto legendy jsem hoden vstoupit," řekl Sedláček, který povýšení chápe jako poctu i pro své přátele, kteří padli za druhé světové války.

Povýšení veteránů v důchodovém věku umožnila až letošní novela zákona o válečných veteránech. Sedláček a Bryks jsou po roce 2000 prvními podobným způsobem povýšenými veterány. Ministerstvo obrany v současnosti eviduje šestnáct žijících veteránů v generálských hodnostech.

Celý článek ZDE (podle iDNES.cz)