Telematika pronikla do Prahy 6

Radnice Prahy 6 začala jako první městská část v hlavním městě využívat pro větší plynulost a bezpečnost silničního provozu informační proměnné tabule na svých nejzatíženějších silnicích.
Hlavní foto

Během několika týdnů přibudou další čtyři kusy tabulí, které zvýší přísun informací pro řidiče tam, kde je nejvíce potřebují.

„Jedná se o světelné informační tabule, které budou řidiče informovat o situaci v Praze 6, o případných komplikacích či kolonách v Dejvicích nebo na Hradčanské,“ řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Řidiči budou mít možnost tak zvolit jinou trasu.

„Proměnné dopravní značky se využívají zejména na frekventovaných pozemních komunikacích tam, kde je třeba pružně regulovat plynulost silničního provozu vzhledem k okamžité situaci. Použití těchto značek tedy zvyšuje plynulost a zajišťuje vyšší bezpečnost silničního provozu,“ vysvětlila záměry Prahy 6 vedoucí odboru dopravy Dan Charvátová.

Na dvou hlavních vjezdech do městské části – Karlovarské a Podbabské - budou od dubna moci řidiči využívat proměnné informační tabule a proměnné dopravní značky, které budou instalovány na poloportálech. Bude tím umožněno regulovat dopravní proud (např. rychlostí) a současně informovat řidiče o nastalé dopravní situaci. Obě tabule budou propojeny přímo do dopravní řídící ústředny.

Za účelem zvýšení bezpečnosti přecházejících chodců bylo instalováno na Patočkově ulici specielní zařízení, které upozorní řidiče světelnými signály na pohyb chodce na přechodu. Současně tam byl umístěn strategický detektor, který zaznamenává dopravně inženýrská data.

Na přechodech pro chodce - Hanspaulka a Na Pískách - byla navíc instalována zařízení, která upozorňují řidiče na rychlost jejich vozidla. Instalace má příznivý dopad na chování řidičů.

Radnice také zakoupila radarové značky měřící rychlost a současně ji zobrazující na viditelném display. Součástí těchto radarů je i zaznamenávání telematických informací pro další využití. Celkem radnice investovala do telematických zařízení letos 12 milionu korun.


Telematika (slovo vzniklo kombinací slov telekomunikace a informatika) je technologický obor zabývající se kombinací přenosu a zpracování dat se zobrazovacími a jinými sdělovacími systémy a prostředky. Nejznámější aplikací je dopravní telematika, pod níž spadají navigační systémy, systémy řízení dopravy, systémy poskytování aktuálních informací uživatelům veřejné dopravy i dopravcům a účastníkům provozu atd. Pro zjištění polohy přístroje nebo vozidla se používají například technologie GPS.

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024