Strážníci v Praze 6 dohlédnou na zahrádkářské kolonie

Pod zvýšeným dohledem městských policistů budou během zimních měsíců zahrádkářské a chatové kolonie v Praze 6.
Hlavní foto

Spolu s příchodem zimy se totiž do těchto lokalit začínají stahovat lidé bez domova. „ Strážníci budou provádět zvýšený dohled převážně v nočních hodinách například v lokalitách Nebušic, Lysolají, Suchdola a Sedlce. Kontroly provádíme namátkově, jak pěší hlídkou nebo autohlídkou, budou s námi budou spolupracovat také kolegové z celopražského útvaru psovodů,“ informovala zástupkyně ředitele obvodního ředitelství Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková.

Doplnila, že i přes kontroly hlídek by měli majitelé své chaty a majetek zabezpečit tak, aby vloupání do objektů eliminovali, například nenechávali v opuštěných domcích cenné předměty a během zimního období provedli sami také několikrát na kontrolu.

S problémem nevítaných návštěvníků se potýkají chatové a zahrádkářské kolonie po celé Praze proto Městská policie hlavního města Prahy oblasti pozorně monitoruje a provádí pravidelné kontroly z hlediska narušení veřejného pořádku. Strážníci preventivně kontrolují jednotlivé chaty a v případě potřeby zde zanechávají pro majitele kartičku se záznamem o kontrole a s doporučením opatření, které by měl učinit. Prověřují také podezřelé osoby v opuštěných objektech, lesích a parcích.

"V době, kdy jsou tyto objekty přes zimu opuštěné, bývají často cílem útoku nevítaných návštěvníků. Kromě zlodějů, kteří tu hledají věci, jež by se daly prodat, se chaty často stávají zimním obydlím pro bezdomovce, pro lidi na útěku před zákonem, narkomany nebo třeba pro ilegální zahraniční dělníky. Hrozí tu nejen vyloupení, ale i například požáry z neodborného vytápění," upozornil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, do jehož kompetence bezpečnost v Praze 6 spadá.

Každoročně se také hlídkám podaří v rámci kontrol kolonií zadržet několik celostátně hledaných osob. Naposledy strážníci zadrželi v druhém listopadovém víkendu dvaadvacetiletého hledaného muže v zahrádkářské kolonii Hádkov v šesté městské části.


Doporučení Městské policie hlavního města Prahy jak zabezpečit svou chatu:
Vhodná míra zabezpečení je závislá na umístění objektu nebo na jeho atraktivitě pro zloděje. Jinak budeme zajišťovat chatu na samotě a jinak v chatové kolonii. Různá měřítka také zvolíme u prostého dřevěného zahradního domku s nejnutnějším zařízením a u luxusně vybavené chaty. Nejslabší stránkou rekreačních objektů jsou z hlediska vloupání, jako u všech jiných staveb, okna a dveře. Rozhodně se vyplatí mít solidní dveře s bytelným zámkem, případně mříží nebo závorou. Také okna by měla jít zajistit okenicemi nebo mřížemi. Při zazimování chaty se doporučuje odvézt cennější věci, jako dražší nářadí, elektroniku a podobně. U luxusnějších chat bychom neměli na zabezpečení šetřit a měli bychom zvolit některý z elektronických bezpečnostních systémů, nejlépe po poradě s odborníky. K zabezpečení objektu přihlíží také pojišťovny při stanovení pojistného i při vypořádání pojistných událostí. Jste - li i přes veškerá opatření vykradeni, je dobré dodržet několik základních pravidel. Především do objektu nevstupovat, protože tam ještě může být pachatel, a přivolat Policii ČR, popřípadě Městskou policii. Rozhodně po lupičích neuklízíme nepořádek, protože bychom zničili důležité stopy, které mohou policii pomoci zjistit pachatele. Stejně důležité je uvést všechny podrobnosti do protokolu. A konečně jak policii, tak později pojišťovně velmi pomůže, pokud máte fotodokumentaci cenných věcí a nářadí a zapsaná jejich výrobní čísla.

Související články