Starostou šestky je Jakub Stárek z ODS

Prahu 6 po následující volební období povede Jakub Stárek z ODS. Na pokračování ustavujícího jednání zastupitelstva ho zvolilo 29 zastupitelů ze 42 přítomných. ODS s KDU-ČSL bude na šestce vládnout v koalici se STAN s podporou Zelených a PRAHA 6 SOBĚ. Koalice má těsnou většinu 23 zastupitelů z celkového počtu 45.

Hlavní foto

„Do kampaně jsem vstupoval s mottem Šestka v srdci. A to přesně vystihuje přístup, jakým bych chtěl Prahu 6 vést. S úctou k lidem a místu, kde žijí. Jsem připraven rozhodovat a nést za to odpovědnost,“ říká čerstvě zvolený starosta Jakub Stárek. Jeho cílem je pozvednout a zintenzivnit úroveň komunikace s občany: „Radnice je taková spící kráska, kterou je potřeba probudit.“ Ve svém nominačním projevu zmínil krizové období, které Prahu 6 čeká. „Umíme krizi předvídat a bude to jedno z nejsložitějších období. Ale díky zodpovědnému hospodaření v minulých letech je šestka v dobré kondici a má dostatek finančních zdrojů. Nebudeme se spoléhat na stát ani na město a jsme připraveni lidem pomoci, pokud státní orgány selžou,“ dodává. Programové priority, na kterých se shodli koaliční partneři ODS s KDU-ČSL, STAN s podporou Zelených a PRAHA 6 SOBĚ jsou popsány v koaliční smlouvě a následně budou představeny v programovém prohlášení rady. Největší výzvy čekají šestku v oblasti školství – podpora výstavby nových škol, a výstavby v Praze 6 obecně. „Jde například o dostavbu Vítězného náměstí a rozvoj území v oblasti dejvického nádraží. To, co v nejbližších letech rozhodneme, bude definovat následující dekády na šestce. Občané Prahy 6 budou ve všech našich rozhodnutích na prvním místě,“ slibuje Stárek.

Z pozice starosty městské části bude Jakub Stárek odpovědný za komunikaci s veřejností, právní služby, zahraniční vztahy, informatiku, digitalizaci a památkovou péči. Do funkce statutárního místostarosty zvolili zastupitelé Petra Prokopa (STAN s podporou Zelených), který bude odpovědný za správu majetku, hospodářskou činnost, koncepce a strategický plán.

Praha 6 má dva místostarosty a jednu místostarostku. Mariana Čapková (PRAHA 6 SOBĚ) je odpovědná za školství a investice ve školství. Václav Kožený (ODS a KDU-ČSL) má v gesci územní rozvoj, evropské fondy a oblast smart city. Marián Hošek (ODS a KDU-ČSL) bude stejně jako v uplynulém volebním období odpovídat za sociální věci, zdravotnictví a prevenci.

Kompletní složení Rady městské části Praha 6 doplňují tři radní uvolnění pro výkon funkce: Zdeněk Hlinský (ODS a KDU-ČSL) odpovědný za ekonomiku a finance, Ondřej Matěj Hrubeš (ODS a KDU-ČSL) odpovědný za dopravu a Petr Palacký (STAN s podporou Zelených), který má na starost oblast životního prostředí a klimatu. Neuvolněným radním byl zvolen poslanec a zastupitel Jan Lacina (STAN s podporou Zelených), který byl předchozím volebním období odpovědný za kulturu, sport, volný čas. Tuto gesci bude spravovat nadále a k tomu bude ještě zodpovídat za bezpečnost.

Jaké jsou priority jednotlivých členů rady se můžete dočíst ZDE

Programové priority koalice (PDF)