Starostka Prahy 6 k uzavření koaliční smlouvy na magistrátu

Názor starostky Prahy 6 Marie Kousalíkové na zrod koaliční smlouvy na Magistrátu hlavního města Prahy.

V komunální politice působím již dlouho a v Občanské demokratické straně jsem v podstatě od jejího začátku, od jejího vzniku. Jsem zvyklá na to, že o tak zásadních krocích jako je podpis koaliční smlouvy, vždy rozhodovalo vedení strany, kterému to přísluší. V tomto případě to měla být regionální rada. Regionální rada měla projednat koaliční smlouvu, měla rozhodnout a následně se samozřejmě měla koaliční smlouva podepsat. Tak se ovšem nestalo.

Nemám vůbec nic proti spojení ODS a TOP09, ba naopak. Všichni mí kolegové vědí, jak to bylo před rokem, že já jsem byla jediná, která řekla „Ne“ koalici ČSSD s ODS. Ale protože regionální rada nakonec rozhodla, že tato koalice bude, koaliční smlouvu jsem podepsala, protože jsem respektovala rozhodnutí regionální rady.

Před rokem jsem byla pro koalici s TOP 09. Jsem pro ni i dnes, ale mám zásadní problém se samotným procesem. Byl to naprosto nestandardní postup. Nikdy předtím se v ODS nic takového nestalo. Takových významných aktů přitom bylo v ODS od roku 1991 hodně. Nikdy ovšem neprobíhaly takto nestandardním způsobem, že bych jela v autě a z rádia se dozvěděla, že byla koaliční smlouva podepsána. Následně jsem přišla na klub a tam mi bylo řečeno:  „Osm členů klubu to podepsalo, regionální rada o tom nejednala.“ S podpisem koaliční smlouvy jsem váhala z toho důvodu, že to vše bylo trochu nestandardní.

Já nemám problém s koalicí jako takovou. Mám problém s procesem jejího zrodu a považuji ho za neférový.

V každém případě ale vítám pravicovou koalici a pevně doufám, že bude k dobru Prahy a Pražanů.

Ing. Marie Kousalíková
starostka Prahy 6 a zastupitelka hl. m. Prahy