Starosta prezentoval Prahu 6

Starostce 14. městské části Vídně Penzingu paní Andree Kalchbrennerové a jejím zástupcům dnes na radnici Prahy 6 prezentoval starosta Tomáš Chalupa městskou část Praha 6.
Hlavní foto

„Máme velký zájem o spolupráci s Vídní a vídeňským obvodem. Věřím, že naše prezentace ukáže, že i my máme co nabídnout,“ zahájil své vystoupení starosta Chalupa.

Prezentace představila priority šesté městské části – čistotu a pořádek, péči o veřejnou zeleň, bezpečnost, školství a sociální oblast. Starostka Kalchbrennerová se kromě těchto oblastí zajímala také o postavení a samostatnost městské části v rámci hlavního města.
„Ve Vídni právě probíhá proces autonomizace městských částí,“ zdůvodnila svůj zájem.

Starosta Chalupa představil také nový obecní program „Otevřený svět“, který podporuje a financuje zahraniční studijní pobyty žáků a studentů v partnerských městech Prahy 6, vytváření podmínek pro práci pedagogů vyučujících některé předměty v cizím jazyce a pro zahraniční učitele cizích jazyků, účasti škol v mezinárodních projektech, např. Comenius a zajištění materiálně-technických podmínek jazykového vzdělávání.
“V tuto chvíli je němčina u našich žáků, hned po angličtině, druhým nejpoptávanějším jazykem. Je ale pravda, že od loňského roku se na němčinu úspěšně dotahuje i španělština,“ doplnil Chalupa.

Krátce po skončení prezentace se pak zástupci vídeňské městské části šli podívat na některá místa v Praze 6. Nevynechali informační kancelář radnice, Pelléovu vilu a další bubenečské vily, Píseckou bránu, sportovní areál Hanspaulka, Ořechovku, Ladronku a Břevnovský klášter. Praha 6 má v tuto chvíli tři partnerská města: francouzské Drancy, britské Bridgewater a italské Roncegno.