Starosta Chalupa předal Národní technické knihovně unikáty

Novou budovu Národní technické knihovny v Dejvicích dnes otevřeli ministryně školství Miroslava Kopcová, starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a ředitel knihovny Martin Svoboda. Právě on převzal od Chalupy unikátní dárky obohacující archiv knihovny.
Hlavní foto

"Dlouho a obtížně jsme pátrali v jedenapůlmiliónovém fondu knihovny, které technické publikace zde chybí. Bylo to těžké, ale nakonec jsme našli," řekl Chalupa při předávání dárků řediteli knihovny. Díky tomu je knihovní fond od dnešního dne bohatší o unikátní publikaci z limitované edice o sto kusech od architekta Rostislava Šváchy "Lomené, hranaté a obloukové tvary". Kniha pojednává o českém kubismu a je v české i anglické verzi. Zároveň starosta Chalupa knihovně jménem hlavního města předal v elektronické podobě původní plány Průmyslového paláce na pražském Výstavišti z roku 1891. Jediný exemplář stavebních plánů vlastní magistrát, který je pouze pro tuto příležitosti převedl do elektronické podoby.

Budoba Národní technické knihovny je největší veřejná budova vystavěné po roce 1989.

Spolu s novou budovou Národní technické knihovny starosta Chalupa s náměstkyní primátora Marií Kousalíkovou, radním pro kulturu Milanem Richterem a ředitelem Městské knihovny Praha Tomášem Řehákem otevřeli i dejvickou pobočku Městské knihovny. (videoreportáž TV6)

„Za hlavní město i městskou část chci Národní technické knihovně pogratulovat k nové budově a popřát jí hodně úspěchů. Za novým jménem instituce je ukryta obrovská tradice a jsem přesvědčen, že jí nové prostory s nejmodernější technikou dají nová křídla. Pro Prahu představuje nádherný dárek a mám li být trochu sobeckým patriotem, jsem rád, že našla svůj domov právě v naší městské části. Vysoké školství je nedílnou součástí Prahy 6, v Národní technické knihovně jsme získali jak novou a nádhernou architektonickou dominantu, tak zázemí, které vysokým školám umožní další rozvoj. Za hlavní město i naši městskou část slibuji, že tento rozvoj budeme nadále všemi prostředky podporovat. Národní technické knihovně chci jménem našich občanů poděkovat i za mimořádnou vstřícnost, protože umožnila ve svých prostorách umístit dejvickou pobočku Městské knihovny v Praze, kterou dnes také otevíráme. Místo pro ni jsme my i město hledali dlouho, investovali jsme do toho hodně času i námahy a konečně našla svůj stálý domov,“ řekl Tomáš Chalupa.

Náměstkyně primátora Marie Kousalíková ocenila, že stát svou investicí podpořil rozvoj pražského vysokého školství. „Celá oblast vzdělání je pro Prahu jednou z hlavních priorit v rozvoji města a jsem velmi ráda, že i stát tady investuje do budoucnosti. Z kvalitního vzdělání vychází jak kultura národa, tak jeho ekonomický potenciál a moderní zázemí školství je investicí, jejíž návratnost se penězi nedá ocenit.“

Cestu k Národní technické knihovně je možné díky směrníkům, které instalovala Praha 6, najít ještě jednodušeji. V ulicích okolo knihovny je dnes nainstalováno několik informačních "šipek", které návštěvníky navedou přímo ke knihovně. Aktuálně se jedná o dalších.

Hlasujte pro Národní technickou knihovnu v anketě Stavba roku 2009
NTK postoupila do druhého kola v právě probíhající soutěži Stavba roku 2009. Pokud postoupí i do dalšího kola mezi 15 nominovaných budov, budete ji moci od 10. září podpořit hlasem o cenu veřejnosti na stránkách soutěže www.stavbaroku.cz. Prozatím můžete hlasovat v anketě vyhlášené ke Stavbě roku 2009 internetovým časopisem Týden.cz.


Faktografie:
Národní technická knihovna (NTK) vzniká jako instituce na začátku května 2009. Oficiální adresa nové knihovny je: Národní technická knihovna, Technická 6, Praha 6. Národní technická knihovna je nové jméno staré instituce.

Před 223 lety jí profesor stavovské inženýrské školy Franz Leonhard Herget našel místo ve zrušeném svatováclavském semináři v dnešní Husově ulici, před 74 lety pro Knihovnu vysokých škol technických, jak se tehdy nazývala, vytvořil na tehdejší dobu ideální podmínky ve východním křídle Klementina Antonín Moucha ve spolupráci s architektem Ladislavem Machoněm. Nyní se Státní technická knihovna (STK) s novým jménem vrací co nejblíže ke svým hlavním uživatelům, dvěma největším českým technickým školám.

NTK nabídne svým uživatelům v České republice dosud nevídaný komfort a šíři služeb, jako například až půl miliónu publikací ve volném výběru, individuální i týmové studovny, přes 1 300 studijních míst a téměř 600 míst relaxačních, WiFi signál v celém objektu, 250 počítačů pro veřejnost, noční studovnu a možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih nebo také kavárnu se 150 místy. S více než jedním a půl milionem svazků bude NTK nejobsáhlejším pramenem technické literatury a publikací z oblasti aplikovaných přírodních a společenských věd v České republice.

Čtenáři zde naleznou kompletní fondy původní STK a také část fondů Ústřední knihovny Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (UK VŠCHT) a Ústřední knihovny Českého vysokého učení technického v Praze (UK ČVUT). Nejžádanější tituly NTK budou přístupné přímo na místě v již zmíněném volném výběru.

Autorem architektonického návrhu Národní technické knihovny je ateliér Projektil Architekti s.r.o., který je společně s HELIKA a.s., též zpracovatelem realizačního projektu stavby. Zhotovitelem byla společnost Sekyra Group Real Estate a generálním dodavatelem sdružení Metrostav a.s. a OHL ŽS a.s.

Knihovna samotná je navržena v obrysu zaobleného čtverce a je symbolicky pojata jako technická učebnice. Od konstrukce a pláště po povrchy, koncové prvky a mobiliář je vše vedeno jasným výrazem s jednoduchými, odhalenými tvary. Jako příklad originálních řešení mohou posloužit tzv. tažené sloupy, které drží stropní desku nad částí přízemí shora a její hmotnost přenášejí o patro výše pomocí táhel ukrytých v těchto sloupech. Díky tomu nemusí být přízemí budovy viditelně rozděleno, a je tak volně průchodné.

V šesti nadzemních podlažích knihovny jsou veřejné prostory a administrativní zázemí. Jejich spojujícím prvkem je velké atrium. V přízemí je vstupní dvorana a prostory pro kavárnu, městskou knihovnu, konferenční a výstavní sál a další nájemní prostory. Ve třech podzemních podlažích je depozitář knih a parkoviště.

O provoz a administrativu se bude starat celkem 170 zaměstnanců. Očekává se, že Národní technickou knihovnu ročně navštíví až 900.000 návštěvníků, kteří zde naleznou prostor pro studium a vzájemné setkávání.

Samozřejmostí je dále nezbytné využití moderních informačních a komunikačních technologií.
Nabídne:
- kapacitu uložených svazků ve výši cca 1,2 milionu ve třech podzemních skladech a více než 0,5 milionu svazků ve volném výběru ve 4 nadzemních patrech (maximální kapacita regálů pro volný výběr je cca 700.000 svazků). Tematické řazení fondu ve volném výběru dle klasifikace Kongresové knihovny LCC
- přes 1 322 studijních míst a 562 relaxačních míst badatelnu a archiv historického fondu, studovny odborných časopisů a norem4 počítačové učebny s celkovou kapacitou 180 míst 18 týmových studoven a 29 individuálních studoven (z toho 2 pro tělesně handicapované a 2 individuální multimediální studovny–možnost využití zrakově postiženými)
- studovnu s tzv. nočním provozem
- vzdělávací centrum s možností variabilních sestav míst k sezení konferenční sál (Ballingův sál) s 240 místy a zázemím, moderní audiovizuální technikou, režií a tlumočnickými kabinami
- asistované i samoobslužné půjčování a vracení publikací; technologie RFID pro ochranu fondu a efektivní samoobslužnou manipulaci referenční, rešeršní, konzultační a meziknihovní výpůjční služby
- 34 informačních terminálů pro přístup do on-line katalogů, volně umístěná PC po celé knihovně a WiFi síť s přístupem zdarma pro registrované uživatele, samoobslužná kopírovací a tisková zařízení, dvě volně přístupná venkovní atria v šestém nadzemním podlaží, návštěvnické centrum

Fotogalerie z otevření dejvické pobočky Městské knihovny Praha

Video z otvírání NTK

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024