Stanovisko k aktuální situaci při výstavbě tunelu Blanka

Dnes ráno zasedl krizový štáb Prahy 6, který řešil situaci kolem propadu půdy při stavbě tunelu Blanka.

  1. Dnes v ranních hodinách proběhla porada vedení radnice a zástupců Integrovaného záchranného systému na území Prahy 6 ( Policie ČR, Hasičský záchranný sbor HMP  a  Městské policie) se zástupci stavby Městského okruhu, resp. jeho části na území Prahy 6.
  2. Zástupce stavby informoval o proběhlé situaci a návrhu dalšího postupu prací na stavbě Městského okruhu po včerejší noční události, jejímž důsledkem byl propad terénu do prostoru severního tunelu MO v lokalitě mezi ulicí Na Brusnici a Prašným mostem. Propad je v místech, kde se nevyskytuje žádná obytná ani jiná budova a nedochází k ohrožení komunikací. Na základě této skutečnosti byla zastavena stavba, příčiny nehody vyšetřuje Báňský úřad. K dokončení obou komunikačních tunelů zbývá cca 75, resp.100 m a trasa je vedena územím bez jakékoli zástavby a přístupu veřejnosti.
  3. Na základě uvedených skutečností vedení radnice konstatuje, že stavbu Městského okruhu považuje i nadále za klíčovou stavbu pro řešení dopravy na městské části, nicméně nelze připustit v souvislosti s její výstavbou ohrožení životů ani majetku.
  4. Považujeme za správné, že došlo k zastavení důlní činnosti do doby vyšetření příčin nehody a konstatujeme, že hlavní autoritou pro stanovení dalšího postupu je a  musí být Báňský úřad, od kterého očekáváme, že stanoví takový postup, že již k dalším nehodám nebude docházet.
  5. Věříme, že dojde k velmi rychlému vyšetření příčin včerejší nehody a vyvození konkrétní zodpovědnosti. S výsledky vyšetřování bude následně seznámena veřejnost.
  6. Věříme, že i přes včerejší nehodu se brzy nalezne takové řešení, které na jednu stranu eliminuje rizika a na druhou stranu umožní dokončení stavby, která je klíčová pro další rozvoj dopravní infrastruktury na území Městské části Praha 6.

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024