Srdce armády má 90 let

Za účasti prezidenta republiky Václava Klause, politiků, nejvyšších armádních činitelů a ostatních hostů si včera na Vítězném náměstí připomněli účastníci slavnostního ceremoniálu 90. výročí založení českého Generálního štábu.
Hlavní foto

Mezi dalšími významnými hosty, které přívítal současný náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Vlastimil Picek, byl také starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček, místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták, senátoři a také vojenští přidělenci akreditovaní v České republice a bývalí náčelníci Generálního štábu AČR armádní generálové Jiří Šedivý a Pavel Štefka.

Oslavy 90. výročí založení Generálního štábu Armády České republiky začaly na pražském Vítězném náměstí u Památníku čs. zahraničním vojákům, účastníkům 2. světové války přesně v 9.30 hodin nastoupením příslušníků Generálního štábu AČR, přinesením státní vlajky České republiky a bojových praporů Generálního štábu AČR.

Jubileum Generálního štábu AČR pozdravil prezident republiky a vrchní velitel ozbrojených sil Václav Klaus. Ocenil roli, kterou od dob československých legionářů sehrávala armáda v naší historii. "Přestože armáda prošla mnohdy krkolomným vývojem, jsem pevně přesvědčen o tom, že se dostala dnes do dobré kondice a je schopna plnit úkoly, které jsou na ní kladeny," uvedl prezident republiky.

Ministr obrany Martin Barták ve vystoupení uvedl, že když nastalo na frontách první světové války příměří, bylo nad slunce jasné, že se mapa Evropy změnila v porovnání se situací z počátku války k nepoznání. Památného 28. října 1918 se osamostatnilo Československo. Ti, kdo jej svorně od počátků budovali, si dobře uvědomovali, že bez schopností bránit svobodnou zem se nepodaří v těžkých časech obhájit státní a národní existenci. Nový československý stát měl výchozí podmínky mimořádně složité. Jeho nejhodnotnější branné síly se nacházely mimo vlastní území a do vlasti se vracely obtížně. Situaci na území republiky lze charakterizovat jako taktiku bez strategie. Vznikající armádě totiž scházelo to nejdůležitější, tedy generální štáb, mozek a sjednocující centrum vojenského myšlení i praktického řízení obrany státu.

"Všechna dosud pronesená prohlášení o výlučnosti Generálního štábu a jeho pracovnících v minulosti by nejenom měla, ale doslova musí být inspirativní. Musí být výzvou pro dnešek. Pro dnešní Generální štáb Armády České republiky. Stejně jako kdysi by se měl profil jeho důstojníků skládat ze schopnosti přijímat odpovědnost, z vůle a z touhy po sebezdokonalování a vzdělávání," zdůraznil v projevu před nastoupenými jednotkami ministr obrany Martin Barták.

Jednotlivé milníky vývoje naší armády, kterou řídil Generální štáb, připomněl v projevu také náčelník Generálního štábu generálporučík Vlastimil Picek, který mimo jiné řekl: "Když před pěti lety, k 85. výročí vzniku Generálního štábu, vycházela kniha Srdce armády, možná někomu připadal název trochu nadnesený. Já jsem ale přesvědčen, že Generální štáb opravdu je centrem armády a že si toto označení plným právem zaslouží."

Součástí slavnostního ceremoniálu byl také křest aktualizované verze této knihy - Srdce armády - autora podplukovníka Eduarda Stehlíka a na velkoplošné obrazovce měli hosté možnost zhlédnout filmový dokument zachycující unikátní historické okamžiky existence Generálního štábu.

Na závěr ocenil generálporučík Vlastimil Picek udělením čestného pamětního odznaku Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého, sedm příslušníků Generálního štábu AČR za osobní podíl a příkladné plnění úkolů spojených s výstavbou profesionální Armády České republiky. Zástupce náčelníka Generálního štábu - inspektor Armády České republiky generálmajor Čestmír Tesařík převzal Záslužný kříž ministra obrany 1. stupně.

Před budovou Generálního štábu Armády České republiky je od 9. do 19. října 2009 přístupná veřejnosti výstava, která slovem i obrazem představuje vývoj Generálního štábu v kontextu dějin.

Související články