Společné jednání rad městských částí

Před zavedením zón placeného stání se chce šestá pražská městská část poučit ze zkušeností prvního obvodu. Shodli se na tom radní obou částí na dnešním společném jednání.
Hlavní foto

Zatímco Praha 1 zavedla placené stání od začátku listopadu, Praha 6 o zavedení teprve uvažuje. Nechceme řešit chyby za pochodu až poté, co budou zóny v provozu, řekl na tiskové konferenci po jednání starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma dnes přiznal, že po zprovoznění placeného stání řešili hodně "dětských nemocí". Šestému obvodu proto radnice nabídne své zkušenosti i samotné úředníky, kteří se placeným stáním v Praze 1 zabývali.
"Chceme se z chyb poučit. Některé zkušenosti jsou transformovatelné i na naši městskou část," uvedl Chalupa.

Praha 6 se sice obává zavedení zón v sousední Praze 7, se zpoplatněním stání na svém území ale nespěchá. Chce nejprve spočítat skutečný deficit parkovacích míst.
"I kdybychom zabránili parkovat na našem území všem ´nešestkovým´ občanům, jen v centrální části nám chybí 1000 míst. A nemáme ani volnou plochu, abychom postavili parkovací dům," poznamenal Chalupa.
Podle Chalupy nemá až na výjimky šestá část problémy s parkováním ve vilových čtvrtích ve Střešovicích nebo na Hanspaulce. Mnohem horší už je to s parkováním na sídlištích Petřiny nebo Červený Vrch a v ulicích kolem Vítězného náměstí. Kritická je situace v oblasti Hradčanská - Dejvická, kterou přes den způsobují lidé přijíždějící za prací z Kladna a okolí. Zavedení parkovacích zón by ale podle starosty tuto situaci nevyřešilo.

Společně chtějí radnice obou částí postupovat také při poskytování sociálních služeb seniorům a zdravotně postiženým občanům, při prosazování výstavby hospice na území Prahy, v problematice bezdomovectví nebo v plánovaném projektu mýtného. Vedení Prahy 1 a 6 chce v budoucnu společně řešit rovněž dopady deregulace nájemného.

(převzato z ČTK, autor: Š. Dvořáková)

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024