Slavný Slamník bude na prodej

Nad budoucností legendární bubenečské restaurace by měli bdít památkáři.
Hlavní foto

Slavná bubenečská restaurace Na Slamníku stojí na svém místě od konce 16. století a patří mezi desítku nejstarších hospod v Praze. Ani to jí však nezaručuje světlou budoucnost.

Restauraci, která je v konkurzu, totiž hrozí, že se během léta ocitne v dražbě. Ta se ostatně měla konat už 26. června. Vyvolávací cena rozlehlé restaurace se třemi sály byla stanovena na 6,9 milionu korun, dá se ale předpokládat, že nový majitel za ni nakonec zaplatí mnohem víc.
„Dražba byla odložena, protože soud musí rozhodnout o oprávněnosti prodeje,“ říká Petra Poláková z dražební společnosti Clanroy Sales.

O svou oblíbenou hospodu se nebojí jen starousedlíci, ale také místní radnice. Její vedení dokonce zvažovalo, že by Praha 6 restauraci koupila.
„Nakonec jsme ale usoudili, že přestože jde o významnou stavbu, funkce veřejných prostředků daňových poplatníků má být jinde než v uchování pěkné hospody,“ říká starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Vedení městské části hodlá objekt sledovat dál. „Máme zájem, aby Slamník zůstal restaurací. Největší roli hlídacího psa však nemáme my, ale památkáři,“ řekl Chalupa. Historická budova s obrovskou restaurací je totiž zařazena do seznamu kulturních památek metropole.

Srdeční záležitost
„Kdyby chtěl nový majitel přestavět Slamník třeba na hotel, musel by sáhnout k technickým nebo stavebním změnám, musí požádat o souhlas náš odbor. Bez našeho souhlasu by mu stavbu nikdo nezkolaudoval,“ říká ředitel magistrátního odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Jan Kněžínek. Prohlásil také, že by nějaké razantní změny nedopustil.
„Budeme chtít, aby objekt sloužil nadále tak, jak se do seznamu památek zapsal. Tedy jako restaurace,“ říká Kněžínek. Rád přiznává, že pro jeho generaci je kultovní restaurace hodně srdeční záležitostí. „Chodili jsme tam všichni na rock-and-roll,“ upřesnil.


(podle Pražského deníku, autor: J. Němec)