Slavnostní "Novoroční číše vína s diplomaty"

UVNITŘ ČLÁNKU FOTOGALERIE. Desítky velvyslanců a představitelů zastupitelských úřadů pozvala v pondělí 14. ledna 2013 starostka městské části Praha 6 Marie Kousalíková do Pelléovy vily na slavnostní novoroční číši vína. 

Hlavní foto

Mezi vzácnými hosty nechyběl velvyslanec Slovenské republiky Peter Brňo nebo Spojených států amerických Norman L. Eisen. Celkem bylo pozváno 71 diplomatů s doprovodem. 

"Ráda využívám příležitosti, abych Vás již nyní pozvala na jeden z vrcholů našich společných setkání, na již 20. jubilejní Společenský večer Prahy 6, který se letos bude konat 14. června," řekla starostka.

Setkání vedení radnice s velvyslanci a představiteli zastupitelských úřadů s názvem „Novoroční číše vína“ se v Pelléově vile pořádá od roku 2005. Letos byli kromě diplomatů, mající úřad nebo rezidenci velvyslance na území Prahy 6, pozváni i velvyslanci zemí partnerských měst Prahy 6.

DOKUMENT - PROSLOV MARIE KOUSALÍKOVÉ K DIPLOMATŮM:

Vaše Excelence, vážení členové diplomatického sboru, vážené dámy a pánové,

dovolte mi, prosím, přivítat Vás v prostorách Pelléovy vily, které patří k nejkrásnějším v naší městské části. Někteří z Vás sem přicházejí poprvé, protože byli teprve nedávno vysláni, aby ve městě uprostřed Evropy plnili své poslání.

A tak mi dnes dovolte jmenovitě přivítat ve Vašem novém domově – v naší Praze 6 – Vás, velvyslance, kteří máte u nás sídlo nebo rezidenci a kteří jste předali pověřovací listiny do rukou prezidenta České republiky teprve loni a jste dnes s námi poprvé. Srdečně vítám,

Její Excelenci paní Souriya OTMANI z Království Maroka,

Její Excelenci paní Alison KELLY z Irska,

Její Excelenci paní Francoise GUSTIN z Belgického království,

a Jeho Excelenci pana Tibora PETÖ z Maďarska.

S mnohými z Vás se dnes nevidíme poprvé. Již mnohokrát jsme v tento čas pozvedli slavnostní číši, abychom si popřáli zdraví a úspěch v novém roce. S některými z Vás, a to říkám s mírným smutkem, se při podobné příležitosti vidíme naposledy, neboť Vaše důležité poslání v Praze se pomalu chýlí ke konci.

Ať patříte do první, druhé či třetí skupiny, jsem přesvědčena, že naše městská část se Vám od prvního dne pobytu stala domovem nejen formálním, ale skutečným. Niterně chápu, že Praha ve Vašich srdcích nikdy nenahradí místo, odkud jste k nám přišli. Z osobních setkání s Vámi jsem však nabyla pocitu, že vaše vzpomínky na pražské přebývání nikdy nebudou spojeny jen s rekapitulací protokolárních a diplomatických povinností. Byť si uvědomuji, že osobní život mnohokrát ustupuje do pozadí a Vaše práce patří k nejnáročnějším profesím. Právě ve vašem případě platí slova Winstona Churchilla více než pro kohokoliv jiného: „Chcete na světě vyniknout? Musíte pracovat, zatímco ostatní se baví.“

Chtěla bych Vám vyslovit dík za to, že také Vaší zásluhou se hlavní město České republiky ve světě těší dobré pověsti. Z vlastní zkušenosti vím, když hovořím s představiteli měst při zahraničních návštěvách, jak vysoko na prestižním žebříčku pracovních pobytů i žití si Praha stojí v očích cizinců. Jít pracovat a bydlet do Prahy, to bývá často přáním špičkových manažerů, odborníků, ale i umělců a podnikatelů.

Vy, kteří jste v Praze déle, jistě vnímáte, že Praha není jen historickým městem s neopakovatelným půvabem. Na velkých stavbách, které se uskutečňují právě v naší městské části, se nejvíc projevuje dynamická přeměna Prahy v moderní velkoměsto.

Jistě jste si všimli, jak v Praze 6 probíhá stavba pražského metra, nebo tunelu Blanka – jedné z hlavních součástí vnitřního městského okruhu.

Francouzský spisovatel Henri-Adrien Decourcelle prohlásil v 19. století o diplomacii, že „je tou nejdelší cestou od jednoho bodu k druhému“. Nerada opravuji klasiky, ale dovolím si mu oponovat. Na Vaši adresu bych chtěla uvést, že Vaší zásluhou se zkracují cesty, které zdánlivě nikam nevedou a mosty, jejichž konce jako by končily uprostřed vody, nás nejednou úspěšně převedou na druhý břeh.

Jsem velmi ráda, že naše vzájemné soužití není formální, že jsme k sobě nalezli cestu, jak spolupracovat, jak společně zvelebovat a obohacovat místo našeho společného žití. Myslím, že nebude nadnesené, když naše soužití označím jako soužití dobré rodiny. Stačí, když připomenu spolupráci ambasád s městskou částí Praha 6 na projektu její květinové výzdoby. V této souvislosti chci poděkovat  velvyslanectvím Thajska, Ázerbajdžánu, Číny, Turecka, Pákistánu, Indie a Filipín za poskytnutí finančního daru, který byl předán Domovu svaté Rodiny, zařízení po občany s těžkým duševním postižením. Vím, že je i řada jiných projektů, které jistě obohatí život naší městské části - třeba komunitní centrum vznikající za spolupráce ruského velvyslanectví a ruské pravoslavné církve - a mnohé další.

Ráda využívám příležitosti, abych Vás již nyní pozvala na jeden z vrcholů našich společných setkání, na již 20. jubilejní Společenský večer Prahy 6, který se letos bude konat 14. června.

Excelence, vážení členové diplomatického sboru, vážené dámy a pánové. Slibuji, že naše městská část zůstane vždy otevřena Vám i Vašim srdcím. Pozvedám pomyslnou i faktickou číši a z celé duše Vám přeji zdraví, rodinné štěstí, pracovní úspěchy a co nejpříjemnější rok 2013 ve stověžaté Praze.

Přeji Vám, abyste tento rok zahájili a prožili jako mimořádně úspěšný.