Školáky na šestce vítal Hurvínek se Spejblem, otevřeli společně nové třídy

Vytvořit z prvního školního dne nezapomenutelný zážitek se snaží vedení Prahy 6 díky spolupráci s bubenečským Divadlem Spejbla a Hurvínka. A tak již několikátým rokem vítají děti v prvních třídách také oblíbené pohádkové loutky.

Hlavní foto

Letos se Spejbl s Hurvínkem vypravili za školáky do ZŠ Norbertov, ZŠ J. A. Komenského a do nově otevřeného objektu Vila Charlotta v Ruzyni, detašovaného pracoviště ZŠ T. G. Masaryka. Zde se slavnostně otevřely dvě třídy pro žáky 2. tříd.

 Vila, která v minulosti sloužila jako jesle nebo pod názvem Pamela jako zdravotnické zařízení, prošla kompletní rekonstrukcí. „Vybudovali jsme dvě nové třídy s potřebným zázemím pro školáky z nedaleké ZŠ T. G. Masaryka, 4. září tak do školy nastoupily dvě třídy druháčků po 24 žácích, a plníme tak slib navyšování školských kapacit, s jejichž nedostatkem se městská část dlouhodobě potýká,“ říká Mariana Čapková, místostarostka pro školství Prahy 6. Součástí prací byla celková modernizace společných prostor, služebního bytu v podkroví, přilehlých venkovních ploch a oplocení. Proběhla kompletní výměna vytápění, vzduchotechniky i elektroinstalace. Vila má novou fasádu, oplocení a nově bylo osazeno venkovní požární ocelové schodiště. Ve třídách jsou instalovány lapače hluku a instalovány detektory upozorňující na vydýchaný vzduch. Během rekonstrukce bylo  venkovních zpevněných ploch a oplocení. Stavba trvala rok a městská část do rekonstrukce investovala 22,5 milionu korun bez DPH.

 Do šestkových škol 4. září nastoupila tisícovka prvňáčků, a to včetně ukrajinských dětí. Městská část jim jako dárek kromě pamětních listů připravila také pohádkovou knížku Nová dobrodružství pana Kolečka. „Kniha je zasazena do reálných kulis známých i méně známých míst Prahy 6 a prezentuje řadu zajímavých a důležitých historických faktů, protože také její autorka Michaela Mlíčková Jelínková je ze šestky,“ doplnila místostarostka Mariana Čapková.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024