Šestka se v létě pustila do rekonstrukcí škol a školek

Školní prázdniny jsou ideálním obdobím pro úpravy, dostavby či rekonstrukce v budovách základní a mateřských škol. Ne jinak je tomu i letos, kdy se v létě ve školách a školkách intenzivně pracuje. Celkové investice přesáhnou částku 250 milionů korun.

Hlavní foto Rozšířená jídelna v ZŠ J. A. Komenského.

Celkem letos v létě probíhá ve školách a školkách zřizovaných městskou částí přibližně 14 úprav či rekonstrukcí. Některé jsou dlouhodobějšího rázu a budou mít přesah i do školního roku.

Počátkem července byla zahájena například rekonstrukce školní kuchyně a jídelny ZŠ nám. Svobody a úpravy školní jídelny ZŠ Emy Destinnové. Místo současné výdejny v objektu ZŠ nám. Svobody bude zřízena plnohodnotná kuchyně s moderním vybavením, která bude splňovat současné požadavky na školní stravování a pokryje navýšení kapacity školy související s půdní vestavbou realizovanou v loňském roce. Zároveň bude rozšířena i školní jídelna. Stavební úpravy v objektu ZŠ Emy Destinnové souvisí s rozšířením kapacity školní jídelny. Zrekonstruovaný stravovací provoz v obou školách by měl být dětem k dispozici koncem září. Předpokládané náklady činí 36 milionů bez DPH.

Do konce prázdnin by měly být dokončeny rekonstrukce střech MŠ Terronská a ZŠ E. Destinnové a ZŠ nám. Svobody. Realizace těchto akcí byly zahájeny již v červnu za provozu. Střechy byly v nevyhovujícím stavebně technickém stavu, neodpovídaly současným požadavkům na tepelně izolační vlastnosti konstrukcí a v případě MŠ Terronská, docházelo k opakovanému zatečení do objektu. Zde se náklady pohybují kolem 7 mil. Kč.

„Investice do školského zařízení jsou jednou z našich priorit a letní měsíce jsou ideální pro intenzivní práce. Snažíme se, abychom toho co nejvíce stihli o prázdninách, ale někde jsou realizace složitější a tak se snažíme to dětem a učitelům v průběhu školního roku co nejvíce ulehčit,“ říká místostarostka Prahy 6 pro oblast školství Mariana Čapková.  

V polovině prázdnin bude zahájena také plánovaná realizace novostavby 4 třídní mateřské školy MŠ Vokovická s kapacitou 4x25 dětí v místě původního objektu mateřské školy včetně revitalizace zahrady a rekonstrukce oplocení. Součástí akce je i demolice stávajícího objektu školky. Novostavba mateřské školy by měla být dětem k dispozici počátkem školního roku 2024/2025  a předpokládané náklady na realizaci novostavby školky představují částku téměř 100 mil. Kč.

V období letních prázdnin pokračuje v dubnu zahájená přístavba MŠ Libocká. Jde o dvoutřídní přístavbu s kapacitou 2x28 dětí. Součástí přístavby je i spojovací chodba s výtahem, který zajistí bezbariérový přístup do nového i stávajícího objektu. Po dokončení přístavby bude zahájena celková rekonstrukce stávajícího objektu. Dokončení díla včetně rekonstrukce zahrady a oplocení je plánováno na srpen 2025. Předpokládané náklady na realizaci představují finanční objem ve výši 112,7 mil. Kč.

V objektu Ruzyňská 253/26 vznikla 2 třídní škola pro celkem 48 žáků. Objekt bude součástí nedaleké ZŠ T. G. Masaryka. V objektu vznikly dvě kmenové třídy, dvě půlené učebny, dva kabinety, šatny, sociální zázemí a v podkroví byl opraven služební byt. Předpokládané náklady na realizaci díla představují finanční objem ve výši 22,7 mil. Kč.

V období letních prázdnin bude probíhat v lednu obnovená realizace půdních vestaveb ZŠ J. A. Komenského. Měly by zde vzniknout tři učebny, knihovna, sborovna, kabinety, sociální zázemí, dále proběhne celková rekonstrukce kuchyně a rozšíření školní jídelny. Pro zajištění bezbariérovosti školy bude vybudován výtah. Před prázdninami se podařilo dokončit a zkolaudovat rekonstrukci školní kuchyně s rozšířením jídelny a dokončit stavební úpravy ve třetím nadzemním podlaží hlavního traktu budovy. Děti tak budou mít od září k dispozici novou školní jídelnu a mohou se vrátit do svých opravených tříd. Dokončení půdních vestaveb je předpokládáno na jaře příštího roku.

V polovině prázdnin také začala demolice bývalých školních tříd v areálu při ZŠ Bílá. Cílem celého dlouhodobého záměru je vybudování novostavby základní školy mezi ulicemi Na Kocínce a Kadeřávkovská. V objektu vznikne kromě potřebného zázemí 8 kmenových tříd s kapacitou 30 žáků. Celková kapacita objektu tak představuje 240 žáků. V objektu bude mimo jiné umístěna výdejna stravy a jídelna. Strava bude připravována ve varně ZŠ Bílá. Součástí akce je dále celková rekonstrukce areálu včetně oplocení a rekonstrukce přilehlých komunikací.

Více v reportáži.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024