Senioři se nudit nebudou

Radnice Prahy 6 otevřela komunitní centrum pro seniory. To jim nabídne zdarma besedy, filmy a cvičení.

Hlavní foto

Procvičit si paměť, protáhnout si tělo nebo se zaposlouchat do vyprávění cestovatelů. To vše teď mohou senioři v Praze 6.V Domě s pečovatelskou službou ve Šlejnické ulici se pro ně totiž otevřelo nové komunitní centrum.

„Populace na šestce stárne, více než třetina jejích obyvatel jsou právě senioři," říká Ondřej Balatka, radní pro sociální oblast. „Proto pro ně chceme vytvářet prostory, kde by se mohli setkávat," dodává.

Komunitní centrum zájemcům nabídne program téměř každý den, a to navíc zdarma. Lidé si mohou vybrat ze cvičení na židlích, výtvarných dílen, počítačových kurzů nebo promítání filmů. Letáky s programem budou k dispozici v informačních kancelářích, domech s pečovatelskou službou a v lékařských ordinacích.

Senioři iniciativu radnice vítají. „Něco podobného tu chybělo. Připravený program je zajímavý a jistě si v něm každý něco najde podle svých zálib. Já se určitě zúčastním povídání o Portugalsku," těší se pětasedmdesátiletá Zdeňka Ulmanová.

Program povedou dobrovolníci
Místo pro setkávání seniorů vzniklo v prakticky nevyužívané jídelně domu s pečovatelskou službou, náklady na jeho zřízení tak byly takřka nulové. Zároveň jeho provoz sáhne do kasy městské části jen minimálně. „Centrum nás bude stát zhruba dvě stě tisíc ročně," podotýká Balatka s tím, že většinu aktivit povedou dobrovolníci. Počítá se i se spoluprací s Městskou aNárodní technickou knihovnou, školami a policií.

Podle Balatky půjde třeba o předčítání knih, přednášky a vystoupení. Již včera na slavnostním otevření vystoupily děti z Mateřské školy Čínská. Na říjen zase policisté přislíbili sérii přednášek o bezpečnosti. Radnice zároveň plánuje, že nabízené aktivity rozšíří také do domu s pečovatelskou službou v Liboci.

„Již je zde domluveno jednou týdně relaxační cvičení na židlích, jednou měsíčně promítání filmu s besedou a jedenkrát za čtrnáct dní trénink paměti," říká Jitka Köcherová z odboru sociálních věcí radnice.

Fotogalerie z otevírání komunitního centra ZDE

(podle MF Dnes)

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024