Sekyra Group: NTK ve výstavbě, Dejvice Center v přípravě

Zatímco Národní knihovna je předmětem vášnivých sporů a její budoucí osud je přinejmenším nepříliš jistý, výstavba Národní technické knihovny (NTK) v režii developerské společnosti Sekyra Group postupuje rychle kupředu. Sekyra Group má ovšem v pražských Dejvicích nastartován ještě velkorysejší projekt: využití stávající proluky na Vítězném náměstí.
Hlavní foto

Tam by měl stát multifunkční komplex Dejvice Centrum. Podle Radka Poláka z Sekyra Group by jeho výstavba mohla být zahájena v letech 2008 - 2009.

Projekt o celkové rozloze přes 100 000 m2 zahrnuje budovy a prostory pro vysoké školy, obchodní pasáž se supermarketem, administrativní a hotelovou část, včetně prostoru pro stovky parkovacích míst. Navrhovaný model, který vychází z městské struktury, doplněný o zeleň a umělecké předměty, by měl být dokončen do roku 2010 - 2011. Investiční náklady dosáhnou zhruba 5,3 miliardy korun.

„Území je funkčně vymezeno pro výstavbu, radnice Prahy 6 s projektem dostavby souhlasí. Ve spolupráci s radnicí nyní intenzivně připravujeme takový koncept, který bude odpovídat představám všech důležitých subjektů, tedy především městských orgánů a institucí, vedle nich pak také ČVUT a VŠCHT, o dalším rozvoji lokality,“ vysvětluje R. Polák s tím, že Sekyra Group nyní čeká na příslušné územní rozhodnutí.

Je proto možné, že zahájení výstavby Dejvice Center se bude časově shodovat s dokončením budovy NTK, která stojí za areálem ČVUT, na Flemingově náměstí. Její otevření je plánováno na rok 2009. Knihovna je navržena v půdorysu zaobleného čtverce o rozměrech 70x70 metrů. Tento koncept nenásilně doplňuje okolní zástavbu z 20. až 70. let minulého století. Parter bude přístupný ze čtyř stran a stane se jakýmsi " vnitřním náměstím" obklopeným kavárnou, knihkupectvím, výstavními prostorami a konferenčním sálem. Jeden vstup se otevírá z hlavní třídy vysokoškolského areálu, na protější straně budovy vznikne oddychová parková plocha.

„Výstavba NTK je jedním z nejvýznamnějších příkladů spolupráce soukromého a veřejného sektoru v České republice,“ tvrdí Radek Polák. Generálním partnerem celého projektu je skupina Sekyra Group, která řídí výstavbu, ale i financování projektu – celkové investice dosáhnou výše 1,8 mld. Kč.
Autory projektu je ateliér Projektil architekti.

Vizualizace: Sekyra Group

(převzato z www.stavebni-forum.cz)

Diskuse k tématu ZDE

Související články

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Celý článek26. 2. 2024