Se sněhovou kalamitou pomáhali v Praze 6 i strážníci

Letošní zima metropoli obdařila nečekanou sněhovou kalamitou. V Praze 6 se ji podařilo zvládnout i díky pomoci městské policie.
Hlavní foto

Strážníci podle zástupkyně obvodního ředitele Městské policie v Praze 6 Michaely Roháčkové vyjížděli například k nebezpečným rampouchům, které se v městské části tvořily už v druhém lednovém týdnu.
„Městští policisté byli rádi, že mohou prokázat svou prospěšnost občanům i mimo jejich běžné úkoly. Do akce se po celé městské části se zapojily desítky našich lidí,“ konstatoval starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, do jehož kompetence bezpečnost v Praze 6 spadá.

Od pondělí 18. ledna přijali strážníci více než sto oznámení od občanů, kteří upozorňovali na místa, kde hrozí ze střech pád mokrého a těžkého sněhu. Nebezpečný prostor městská policie vždy vymezila páskou.
„Bohužel, i přes upozornění sníh poškodil až šest desítek automobilů. Bezpečnostní pásku mnohdy nerespektovali ani chodci, kteří tak hazardovali se svým zdravím,“ uvedla Roháčková s tím, že nepochopitelné a smutné je, že někteří lidé dokonce pásky schválně trhali a odnášeli je pryč.

Kvůli třeskutým mrazům strážníkům z Prahy 6 přibyla jedna povinnost: během pravidelných kontrol vestibulu letiště metra Ruzyně upozorňují občany bez domova, kde najít azyl, láká je totiž zateplená hala. Mimo vestibul strážníci kontrolují místa, kde přespávají, aby například zjistili, zda nemají nějaké úrazy či nemoci, kvůli nimž by mohli lidé bez domova umrznout. Ani v mrazech a kalamitě se ale lidé nemusí obávat, že by okrsky, v nichž žijí, o okrskáře přišly, i teď pracují, obcházejí své okrsky a starají se o své povinnosti.
„Služba strážníků okrskářů je ale kvůli zimě a mrazům nyní značně náročná. Chodníky jsou namrzlé a naši lidé ujdou za denní jedenáctihodinovou směnu více než patnáct kilometrů,“ poznamenala Roháčková.

Strážníci zachránili život sebevrahovi
Muži, který se vloupal 20. ledna do sklepních prostor v Koulově ulici, zachránili život strážníci z Prahy 6. „Hlídka viděla přes mříže, že má okolo krku uvázaný provaz, jehož druhý konec je zachycen na trámku u stropu. Strážníci mu sebevraždu rozmlouvali skrze zamčené dveře, naštěstí byli úspěšní a on je poslechl,“ informovala zástupkyně obvodního ředitele Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková. Když pominulo nebezpečí a muž se částečně uklidnil, přivolali městští policisté na místo rychlou záchranou pomoc, která ho odvezla do nemocničního zařízení.

Související články