Rozpočtové priority pro příští rok: doprava, zeleň, školy

S téměř vyrovnaným rozpočtem bude příští rok hospodařit šestá městská část. Plánované příjmy ve výši 1 197 000 tisíc korun a výdaje ve výši 1 200 000 tisíc korun odsouhlasili zastupitelé v pátek 21. prosince.
Hlavní foto

Prioritami budou podle starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy příští rok stejně jako letos doprava, zeleň a životní prostředí. Na obnovu parků vyčlenila šestka přes 99 milionů korun.
„Většinu z prostředků využijeme na kompletní revitalizaci zeleně na sídlišti Dědina,“ uvedl Chalupa.

Kromě ní začnou práce na dalších devíti projektech. Mezi ně patří například rekonstrukce parků Ve Struhách, v Zavadilově ulici nebo centrálního parku Hanspaulka-Kotlářka.

Chodníkový program
Peníze půjdou také do chodníkového programu. Příští rok jich bude 130 milionů, za které se opraví například oblast Baterie I, Břevnov-Tejnka nebo Dělostřelecká ulice. Nových povrchů silnic a chodníků se dočkají i ulice sbíhající se do náměstíčka u ulic Kafkova a Wuchterlova, které bylo po opravě otevřeno v listopadu letošního roku.
Celkem 200 tisíc korun vyčlenila městská část na nové herní prvky dětských hřišť.
Více než dva a půl milionu korun půjde na pořízení laviček a odpadkových košů.
V oblasti školství počítá radnice s investicí do kompletní rekonstrukce budovy Základní školy Na Dlouhém lánu. Na ni je v rozpočtu vyčleněno více než 47 milionů korun.
„Jedná se o předposlední základní školu, kterou musíme opravit. Zbývá ZŠ Interbrigády, jejíž oprava je naplánovaná na rok 2009,“ dodal starosta Tomáš Chalupa.
Miliony půjdou také do oprav mateřských škol.

Pohotovosti zůstanou
Obyvatelé šesté městské části ani v příštím roce nepřijdou o pohotovosti. Na lékařskou službu první pomoci na Vítězném náměstí a na poliklinice Pod Marjánkou jsou v rozpočtu vyčleněny čtyři miliony 689 tisíc korun. Tato částka je ale ve srovnání s letošním rokem o víc než jeden milion korun nižší.
„Provoz těchto zařízení je velmi nákladný a příští rok již neobdržíme od hlavního města dotaci na provoz,“ uvedl důvody snížení Chalupa.
V neposlední řadě rozpočet Prahy 6 ve svých výdajích počítá opět s penězi na divadelní představení v Šárce. Investiční akcí související s kulturou pak bude rekonstrukce divadla Spejbla a Hurvínka.

*** Kam ještě příští rok půjdou peníze

- 1 milion 500 tisíc korun je vyčleněno pro sochy na náměstíčku s podzemními garážemi Kafkova–Wuchterlova
- kolem dvou milionů korun poslouží na dopracování studií o parkování v Dejvicích a Bubenči; jde o studii, v rámci které Praha 6 stanoví podmínky zavedení zón placeného stání nebo lokality, kde by mohly do budoucna vyrůst nové garáže
- 500 tisíc korun bude vyčleněno na zřízeních nových pítek na území Prahy 6
- 18 milionů 355 tisíc korun radnice vynaloží na údržbu silnic a úklid chodníků, a to ve všech ročních obdobích
- 22 milionů korun půjde na pokračování rekonstrukce usedlosti Ladronka, třetí etapa zahrnuje plány na prodloužení stávající cyklistické a in-line dráhy včetně mimoúrovňového křížení s Kukulovou ulicí
- 1 milion 250 tisíc korun bude určeno na vydání Knihy o Dejvicích, která navazuje na Knihu o Břevnově, která vyšla při příležitosti výročí ustavení Břevnova městem

(podle Pražského deníku, autor. H. Válková)

Související články

Praha 6 od července přebírá od Magistrátu hlavního města Prahy agendu přestupků. Za tímto účelem vzniklo oddělení přestupků, které bude součástí odboru přestupkového řízení, a od 22. dubna bude nově v provozu v poliklinice Pod Marjánkou na Břevnově. Ve dnech 18. a 19. 4. se odbor přestupkového řízení stěhuje z původní adresy Dr. Zikmunda Wintra 768/20 na polikliniku a v těchto dnech bude pro veřejnost uzavřen.

Celý článek16. 4. 2024