Rekordní papriková maxiklobása je z Prahy 6!

Praha 6 má další zápis do knihy rekordů! Na pivních slavnostech vyrobilo střešovické řeznictví Hudera a syn nejdelší českou klobásu. Měřila úctyhodných 150 metrů a vážila 96 kg!
Hlavní foto

Podle webových stránek řeznictví www.huderaasyn.cz:

Vše začalo telefonem majitele agentury KNY panem Antonínem Kny, který se na naši firmu Hudera a syn s.r.o. obrátil s žádostí o vyrobení největší klobásy k zápisu do České knihy rekordů, agentury Dobrý den z Pelhřimova. Hned jsme začali probírat rekordy a možnosti jejich překonání a během chvíle jsme se rozhodli, že by jsme šli do překonání délky již dříve vyrobené a zapsané klobásy. Na rozhodnutí zda do toho půjdeme jsme měli 24 hodin. Za tuto dobu jsme zkusily vyrobit vzorek a rozhodnutí o překonání bylo na světě.

Při rozhodování jakou délku maxi klobásy zvolíme jsme vycházeli z podkladů firmy Drinks Union a jejich nejúspěšnějšího produktu piva Zlatopramen 11° a domluvili jsme se, že klobása vyrobená na Pivovarské slavnosti Zlatopramen bude mít 111 metrů. Teď již zbývalo pustit se do výroby. Při přípravách na překonání rekordu jsme nechtěli vynechat žádnou maličkost, která by vedla k ohrožení zápisu do České knihy rekordů.

Vše začalo kontaktem s firmou BOCA s.r.o., která nám vybrala a připravila prvotřídní střeva na výrobu maxi klobásy. Dále jsme museli nechat vyrobit speciální nerezové desky na položení klobás na udírenské vozíky. Teď jsme již měli všechny věci připravené a zbývalo již ,,jen“ nejdelší klobásu vyrobit. Při výrobě jsme použili osvědčenou firemní receptůru na osvědčenou a oblíbenou Paprikovou klobásu. Koření jsme použili od české firmy Trumf international. Na čtvrteční dopoledne jsme naplánovali vyrobení nejdelší maxi klobásy v české republice. Výroba maxi klobásy trvala přes pět hodin a podíleli se na ní tři zaměstnanci firmy Hudera a syn. Nejprve jsme se s přibývající délkou klobásy trochu prali, ale když už jsme zjistili jak na to, tak nás náš firemní měřič nestačil zastavit a tak jsme najednou měli klobásu o délce více než jsme potřebovali a to cca 150 metrů. A teď jsme začali řešit co s tím, když jsme měli vyrobit ,,jen“ 111 metrů. A tak jsme se domluvili s agenturou KNY a firmou Drinks Union, že se zkracovat nebude a nechá se tak jak je. Dalším krokem výroby bylo vyuzení a tepelné opracování. V pátek ráno byla klobása zdárně vyrobena. Teď již zbývala poslední riziková fáze a to přeprava z Prahy do Ústí nad Labem.

Do Ústí nad Labem na Pivní slavnosti Zlatopramen jsme dorazili v sobotu bez problémů a zástupci agentury Dobrý den z Pelhřimova mohli začít s přeměřováním a dokumentováním námi dovezené paprikové klobásy. Vše dopadlo výborně a největší a nejdelší Maxi klobása Zlatopramen byla na světě a o délce 150 metrů. Po vyhlášení českého rekordu o nejdelší paprikovou klobásu už došlo na její rozkrájení a rozdání mezi návštěvníky slavností.

Na rekordní nejdelší klobásu bylo potřeba:

  • 76 kg vepřového masa
  • 28 kg hovězího masa
  • 10 kg vody
  • 2,7 kg soli
  • 2,4 kg kořenící směsi
  • Dále bylo použito střev z 10 prasat o průměru 30-36 mm
  • Klobása byla dlouhá 150 metrů a vážila 96 kg.

Reportáž z tvorby rekordu ZDE


Další rekordy Prahy 6 (české i světové)

Arcikoláč českým rekordem
Největší čarodějnické koště
Největší počet čarodějnic na jednom místě
Největší počet indiánských malování