Praha 6: Gymnáziu Evropská hrozí zánik, radní Prahy 6 chtějí po magistrátu vysvětlení

Praze 6 hrozí, že přijde o Gymnázium na Evropské. Důvodem je skutečnost, že pražský magistrát nepovolil ve školním roce 2013/2014 otevření jediné požadované třídy oboru vzdělání Gymnázium. To je přitom už desítky let součástí příspěvkové organizace Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33. Rada městské části Praha 6 považuje rozhodnutí magistrátu za překvapivé a zásadně s ním nesouhlasí. Proti jsou i ředitelé některých dalších škol.

Hlavní foto

Po radě magistrátu chtějí radní Prahy 6 vysvětlení

„Rada městské části Praha 6 vyjadřuje obavy, že případná realizace tohoto záměru může v konečném důsledku vést ke zrušení Gymnázia. Jménem Rady městské části Praha 6 žádám o zdůvodnění záměru nadále neotevírat nové ročníky oboru Gymnázium ve VOŠPS, SOŠP a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33. Zároveň žádám o poskytnutí záměru následného postupu v této záležitosti,“ říká Ondřej Balatka, radní MČ Praha 6 zodpovídající za oblast školství a sportu.

Praha 6 na zachování gymnázia nadále trvá

Zmíněné rozhodnutí překvapilo nejen členy Rady městské části Praha 6, ale i jednotlivé zastupitele a mnohé odborníky z oblasti vzdělávání, s nimiž Praha 6 spolupracuje. Mnozí žáci ze základních škol s výtvarným zaměřením jsou teď v situaci, kdy si podali přihlášku na obor s ojedinělým zaměřením, který nebude otevřen. A obávají se, že další obdobná příležitost jim již nabídnuta nebude.

„Nepovolení prvního ročníku gymnázia ve školním roce 2013/2014 by znamenalo de facto jeho zánik a ukončení úspěšné tradice,“ řekl ředitel této školy Pavel Drtina. Zároveň by to podle něj znamenalo ukončení úspěšné tradice i zmaření možnosti rozvoje hudebního nebo výtvarného nadání žáků, kteří z jakýchkoli důvodů nevyhledávají po ukončení základní školy úzce specializované střední umělecké školy a konzervatoře.

Proti překvapivému rozhodnutí magistrátu vystupují i ředitelé dalších škol. „Považuji za nutné podpořit zachování Gymnázia na Evropské jménem naší školy, jménem žáků, rodičů i učitelů. Rozhodnutí pražského magistrátu nás zaskočilo a pro žáky v devátých třídách přineslo velké zklamání i mnoho komplikací,“ řekla v reakci na oznámení magistrátu Jana Kindlová, ředitelka Základní školy Petřiny – Sever.

„Žádná další střední škola nenabízí tento obor pro žáky devátých tříd. Z naší školy do těchto tříd pravidelně nastupovali žáci a i v tomto roce sem naši absolventi mířili. Rodiče žáků se dotazují, zda není možno toto rozhodnutí zvrátit. Prosíme Vás o intervenci na příslušných místech. Byli bychom rádi, kdyby došlo k revokaci tohoto neuváženého rozhodnutí,“ přidává se i Anna Jelínková, ředitelka Základní školy Na Dlouhém lánu.

INFOBOX:

Gymnázium je součástí příspěvkové organizace Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33. V Praze jinde neexistuje srovnatelné zaměření ve čtyřletém gymnaziálním všeobecném vzdělávání. Pro školní rok 2012/2013 byla místo dřívějších dvou tříd otevřena pouze jedna třída z důvodu zachování kvality vzdělávání při snižujícím se počtu absolventů základních škol. V této třídě je 32 žáků, ve dvou třídách předchozího ročníku je průměr 26,5 žáků na třídu.

Také v letošním roce je velké zájem o přijetí, protože gymnázium nabízí prostor pro rozvoj nadání těm dětem, které nemají vyhraněný zájem studovat na středních uměleckých školách, ale chtějí dosáhnout všeobecného vzdělání s možností pokračování ve studiu na vysokých školách nebo vyšších odborných školách, často uměleckého nebo umělecko-vědného zaměření.

Budova školy je od ledna 2012 kulturní památkou, postavena byla jako Reálné gymnázium z celonárodní sbírky organizované paní Hanou Benešovou. S výjimkou válečných let a období normalizace vždy sloužila jako gymnázium, v posledních 20 letech s esteticko výchovným zaměřením. Gymnázium zde tedy není přívažek nebo přílepek k pedagogické škole (ta zde sídlí od roku 1974), ale rovnocenná součást instituce. Právě estetické zaměření propojuje přirozeně gymnázium s ostatními obory střední školy.