RADNIČNÍ BABYBOX POPRVÉ V AKCI; DÍTĚ UŽ JE V RUKOU LÉKAŘŮ

Praha, 3. 12. 2014 – FOTO UVNITŘ ZPRÁVY. Ve středu 3. 12. 2014 přesně v 18:17 hodin bylo do babyboxu na budově Úřadu městské části Praha 6 odloženo dítě. Jde vůbec o první případ, kdy byl babybox v Jilemníckého ulici od roku 2010 využit. U předání dítěte asistoval osobně starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář.

Hlavní foto

„Babybox je napojen na ostrahu úřadu a je ostrahou nonstop monitorován, okamžitě jsme po hlášení monitorovacího zařízení o otevření babyboxu a nálezu dítěte zavolali záchranku. Předali jsme čerstvě narozeného chlapečka, který byl podle prvních zjištění v pořádku. Záchranná služba dítě převezla do pražské motolské nemocnice. U dítěte nebyl zanechán žádný vzkaz,“ řekl Ondřej Kolář, starosta městské části Praha 6.

Babybox v Jilemnického ulici na budově úřadu Prahy 6 je vůbec první pražský babybox na levém břehu Vltavy. Funguje  od 29. července 2010, přístupný je nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

„Jsem velmi rád, že šestkový babybox pomáhá zachraňovat životy dětí. Umístěním babyboxu na radnici chceme pomoci zabránit otřesným případům, kdy novorozence někdo odloží do popelnice nebo na místo, kde nemá sebemenší šanci na přežití,“ dodal starosta Kolář.

Babybox vyšel na přibližně 250 tisíc korun, které zaplatili sponzoři. O umístění vyhřívané schránky pro odložení nechtěných dětí v budově radnice rozhodly zkušenosti Ludvíka Hesse ze sdružení Babybox pro odložené děti – Statim, které babyboxy v Česku pomáhá zavádět. 

Sdružení provozuje také nonstop linku  602 305 139, na kterou se mohou kdykoliv hlavně matky v nesnázích obrátit s žádostí o pomoc. Po celém Česku je nyní v provozu přes 60 babyboxů. Ty od roku 2005 zachránily život 111 dětem. Další informace na www.babybox.cz

MÉDIA - ZPRÁVY SI PŘEČTETE KLIKNUTÍM NA TITULEK ČLÁNKU

iDnes.cz: V babyboxu dejvické radnice bylo první dítě, zatím má jméno Tomáš

http://praha.idnes.cz/babybox-prvni-urad-mestske-casti-praha-6-fc8-/praha-zpravy.aspx?c=A141203_190309_praha-zpravy_aba 

novinky.cz: Premiéra babyboxu v Praze 6, našli tam chlapečka ještě s pupečníkem

ČTK: V babyboxu v Praze 6 se našel novorozený chlapec

blesk.cz: Stojedenácté dítě v babyboxu: Odložili ho v Praze 6!

aktualne.cz: V babyboxu v Praze 6 se našel chlapec "Tomáš Chalupa"

prazsky.denik.cz: V babyboxu v Praze 6 se našel novorozený chlapec

prazskypatriot.cz: Praha 6: První dítě odložené v radničním babyboxu