Radnice opravuje školní budovy za 118 milionu korun

Základní škola Na Dlouhém lánu je předposlední v Praze 6, která ještě neprošla generální opravou. Děti i učitelé se dočkali tyto prázdniny. Rekonstrukci budovy zahájila městská část na konci června. Jako poslední s rekonstrukcí přijde na řadu v příštím roce ZŠ Interbrigády.
Hlavní foto

„Již dříve jsme řekli, že chceme kompletně zrekonstruovat všechny školy. Příští rok nás čeká poslední školní areál," říká starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Tím zdůvodňuje, proč už několik let největší podíl z rozpočtu připadl na školství. Letos radnice do rekonstrukcí školních areálů investuje 118 milionu korun.

Zahájí později
Tři sta dětí školy Na Dlouhém lánu se do školních lavic vrátí 15. září. „Je to o dva týdny později než začíná normální školní rok,“ uvedla ředitelka Anna Jelínková. „Rodiče využili naši nabídku a čtyřicet dětí pojede na začátku září na školu v přírodě do Řecka, ostatní budou mít prodloužené prázdniny.“ Předpokládá, že podle plánů v září budou dokončeny všechny interiéry, během podzimu se opraví fasáda a dětské hřiště.

Již koncem školního roku museli učitelé ZŠ Dlouhý lán sestěhovat vybavení školy do školních tělocvičen. V budově z padesátých let nezůstane nic na svém místě. „Vyměňují se okna, dveře, elektroinstalace, podlahy i obklady,“ vyjmenovává práce vedoucí technicko-investičního odboru radnice Olga Volková. „Vymění se také sociální zařízení, budova dostane zateplení a novou fasádu,“ popisuje.

Oprava se týká nejen hlavní budovy školy, ale i vedlejší budovy školní družiny. Rekonstrukcí projde hřiště u školní jídelny. „Kuchyně se jako jediná opravovat nebude, opravila se již před pár lety a splňuje všechny normy,“ vysvětluje Olga Volková s tím, že zbytek budovy žádnou větší opravu nezažil od padesátých let, co stojí.

Za rekonstrukci, kterou provede firma Konstruktiva Branko, zaplatí městská část 65 milionů korun. Pěti miliony korun přispěje pražský magistrát. Práce by měly být dokončeny na konci roku.

V letošním roce městská část zároveň podala žádost o grant Evropské Unie, za který by se mohl opravit přilehlý sportovní areál. Pokud by vše dobře dopadlo, evropské fondy by zaplatily projekt za 25 milionů korun. Hřiště by dostala nový povrch a mohla se využívat pro více sportů. Areál by se více otevřel veřejnosti. Pokud však Praha 6 peníze z Unie nezíská, hřiště budou opravena asi až za několik let. „Prioritami totiž zůstává rekonstrukce budov základních a mateřských škol,“ uvedla Volková. Příští rok čeká rekonstrukce poslední základní školu Interbrigády.

Další letošní rekonstrukce škol v Praze 6

Rekonstrukce MŠ Parléřova
Kompletní rekonstrukce budovy včetně navýšení kapacity míst. Celkové náklady 29,6 mil. Kč, z toho 6 mil. Kč dotace hl.m.Prahy. Důvodem rekonstrukce je špatný technický stav budovy a nedostatečná kapacita MŠ v lokalitě. Uvedená akce představuje celkovou rekonstrukci objektu školy s navýšením kapacity o 15 dětí. Součástí prací bude především zateplení obvodového pláště objektu, výměna výplní otvorů, rekonstrukce školní kuchyně včetně zázemí, dostavba terasy, modernizace sociálních zařízení dle současných norem, výměna původních vnitřních instalací, podlahových krytin a obkladů.

ZŠ Hanspaulka
Zřízení oddělení MŠ v rámci projektu "Hrajeme si na školu". Celkové náklady 6,4 mil. Kč. Důvod rekonstrukce je nedostatečná kapacita MŠ v lokalitě. Uvedená akce představuje celkovou rekonstrukci bývalého skladiště na třídu MŠ, nový vstup do budovy a úpravu části zahrady pro potřeby MŠ.

ZŠ Petřiny-jih
Zřízení oddělení MŠ v rámci projektu "Hrajeme si na školu". Celkové náklady 6,1 mil. Kč. Důvod rekonstrukce je nedostatečná kapacita MŠ v lokalitě. Uvedená rekonstrukce představuje rekonstrukci bývalého oddělení družiny pro potřeby zřízení dvou samostatného oddělení MŠ.

MŠ Sbíhavá
Dokončení rekonstrukce z loňského roku. Celkové náklady jsou 7,2 mil. Kč. Důvod rekonstrukce je špatný technický stav a nedostatečná kapacita MŠ v lokalitě. Rekonstrukce měla být hotova v loňském roce, ale z důvodů podstatného porušení smlouvy dodavatelem musela být s tímto práce přerušena. V letošním roce jsou pak dokončovány práce vně budovy. Kromě kompletní rekonstrukce se navýšila kapacita o 11 dětí.

Drobné stavební akce
Kromě rozsáhlých rekonstrukcí probíhají i drobnější stavební úpravy. V pěti MŠ a dvou ZŠ proběhne oprava oken, v jedné ZŠ oprava kotelny a u dalších opravy menšího rozsahu případně odstraňování havárií.

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024