Radní schválili příspěvek pro rodiče s dětmi do tří let

V červenci skončil v Praze 6 provoz jeslí v Šantrochově ulici, který dotovala městská část. Radní proto schválili Zásady podpory péče pro děti do tří let. Slib, který dali rodičům s dětmi do tří let se minulý týden začal realizovat. Rada totiž schválila první příspěvek na úhradu pobytu dětí v jeslích.
Hlavní foto

„Rozhodli jsme se, že budeme peníze vydávat adresně, na konkrétní případy v rodinách z Prahy 6. První schválený příspěvek je ve výši 3000 korun měsíčně a žadatelka ho využije k tomu, aby umístila své dítě ve Středisku sociálních služeb v Praze 1. Toto předškolní zařízení si sama vybrala, protože v Praze 1 pracuje,“ vysvětlil fungování podpory radní Jan Holický.

Rodina nebo osamělý rodič, který nemůže o své dítě pečovat, může i nadále žádat radnici o finanční příspěvek. Ten radnice uhradí příslušnému zařízení, které dítě bude navštěvovat. Mohou to být opět jesle v Praze 1 nebo v Praze 7, případně soukromé jesle v Kladenské ulici nebo jakékoliv jiné soukromé či církevní zařízení. O příspěvek smí požádat rodina nebo rodič s trvalým pobytem v Praze 6, kteří pracují v trvalém pracovním poměru nebo jako osoba samostatně výdělečně činná.

„Městská část chce podporovat zejména sociálně slabší rodiny, kde zaměstnaní rodiče musejí zajistit přes den pro své děti hlídání,“ sdělil radní pro sociální problematiku Jan Holický a dodal: „Zásady sice platí od 1. července, větší zájem ale očekáváme až v září.“

Příspěvek určí příjem rodiny
Maximální výše měsíčního příspěvku pro dítě je závislá na příjmu rodiny. Například v neúplné rodině, jejíž příjem nedosáhne 2,5 násobku životního minima (příklad: matka + dvě děti do 6 let s čistým příjmem do 15 200 Kč), přispěje radnice na pobyt dítěte v zařízení až pěti tisíci korunami. Úplným rodinám, u nichž je příjem pod dvojnásobkem životního minima (rodiče + jedno dítě do 3 let s čistým příjmem do 14 160 Kč) proplatí čtyři tisíce korun na jedno dítě. „Aby nemohlo dojít k eventuálnímu zneužití příspěvku, bude hrazen přímo konkrétnímu zařízení, které dítě navštěvuje,“ vysvětluje Holický.

Příspěvek se stanovuje na každé čtvrtletí na základě doloženého příjmu rodičů, kteří si o něj musí požádají na odboru sociálních věcí úřadu.

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024