První ročník dopravního orienťáku na Šestce vzbudil velký zájem

Praha 6 má svůj první dopravní orientační závod. Uspořádala jej po vzoru obdobných závodů v jiných městech u příležitosti Evropského týdne mobility. Na start pilotního ročníku se postavilo téměř padesát účastníků nejrůznějších věkových kategorií.

Hlavní foto Mapa vítězné trasy prvního ročníku dopravního orienťáku Prahy 6

Úkolem soutěžících bylo ve dvouhodinovém časovém limitu nasbírat maximální počet bodů na kontrolních stanovištích, a to s možností použití všech libovolných prostředků MHD. Za nedodržení limitu následovala penalizace. „Trasu bylo potřeba chytře naplánovat i zvolit správně typ dopravního prostředku,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš, radní Prahy 6 pro dopravu a iniciátor nové tradice. Závod měl kromě soutěžení za cíl také podpořit cestování městskou dopravou zábavnou formou.

Vítězem se s celkovým počtem 120 bodů a časem hodina a 58 minut, stal Matyáš K. Ten zvolil trasu závodu tak, aby nevynechal stanoviště s nejvyšším ohodnocením. Těmi byl přívoz V Podbabě, Linka 216, železniční stanice Praha – Veleslavín nebo železniční stanice Praha – Ruzyně.

Nejnavštěvovanějšími stanovišti byla železniční stanice Praha – Veleslavín, kde mohli soutěžící získat 15 bodů a stanoviště číslo 9 železniční stanice Praha – Ruzyně. Pak už byla jen otázka času, za jak dlouho a jakým způsobem soutěžící trasu ujede či částečně uběhne.

„Byl jsem mile překvapen, kolik závodníků se v prvním ročníku postavilo na start. Navíc jim přálo počasí, tak mohli strávit příjemné chvíle v krásném prostředí Šestky. Těším se na další ročník a věřím, že počet závodníků bude postupně přibývat,“ dodal radní Praha 6 a organizátor závodu Ondřej Matěj Hrubeš. Závod se konal ve spolupráci s oddílem orientačního běhu DDM Prahy 6.