Průlom: parkovací zóny budou i v Praze 5 a 6

Radnice Prahy 5 a 6 dosáhly úspěchu. Minulé vedení města jejich požadavky na parkovací zóny odmítalo, nyní našly pochopení u nové magistrátní vlády. Zbývá vyřešit, kde přesně zóny budou.

Hlavní foto

Zaparkovat bezplatně auto v ulicích metropole už několik let nelze všude. Dosud ale zóny placeného stání fungovaly hlavně v centru města. V příštím roce již takových míst bude daleko víc.

Rezidentních zón se totiž dočkají i obyvatelé velké části Prahy 5 a 6 a také Jarova v Praze 3. Zástupci městských částí se na tom včera dohodli s magistrátem.

"Nyní bude následovat debata o tom, kde přesně by zóny měly být a jak budou fungovat. Každopádně povede k zavedení zón na jejich území," říká náměstek primátora pro dopravu Karel Březina. Podle šéfa odboru dopravy Jana Heroudka dolaďování potrvá asi tři měsíce. Následně by o jejich zavedení hlasovala městská rada a od jejího rozhodnutí potrvá rok do jejich zavedení. Pražané by se jich proto měli dočkat zřejmě příští rok na podzim.

Jak Praha 6, tak i Praha 5 užmají jasné představy, jak by v jejich čtvrtích měly parkovací zóny fungovat.

Obě chtějí zavést i systém takzvaných smíšených zón. Ten už asi měsíc v několika ulicích testují v Praze 2 a 3.

Jejich koncept je jednoduchý, velmi zjednodušeně řečeno, v noci tu zaparkují pouze rezidenti, přes den kdokoliv, kdo si za stání zaplatí. Smíšené zóny však nebudou ve všech ulicích, ale pouze tam, kde rezidenti neobsazují všechna parkovací stání. V ulicích se tak i nadále budou objevovat i klasické modré zóny.

Tato opatření mají pomoci obyvatelům ulic, ve kterých často nenacházejí volná parkovací stání, protože na jejich místech stojí auta "přespolních" šoférů. "Zastavit během dne před domem nelze. Podle espézetky vždy poznám, že tam stojí samí Středočeši. Bydlím totiž kousek od stanice metra Dejvická. Tam je to spádová oblast pro lidi ze Středočeského kraje. Rozhodně chci parkovací zóny," říká obyvatel ulice Generála Píky v Dejvicích.

Zpoplatnění dalších čtvrtí však mnoha motoristům dojíždějícím například za prací do jiné městské části radost neudělá. Za parkování si tu budou muset také platit. O zavedení zón uvažuje i desátá městská část. Ta však chce, aby se k této otázce vyjádřili její obyvatelé. Uspořádá k tomu referendum.

Už žádné drobné, postačí SMS zpráva
Systém placení by se však měl vylepšit. Zatímco dnes musí řidiči lovit z kapes drobné nebo rozměňovat bankovky v obchodech, zanedlouho by mohli za parkování v zónách zaplatit i pomocí SMS zprávy.

(podle MFD, autor: A. Paclíková)

Diskuse na facebooku k tomuto tématu

Související články

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024