proFem se stěhuje na Šestku a otevírá zde komplexní centrum pro oběti sexuálního násilí PORT

Otevření centra PORT na Praze 6 je dalším významným krokem na cestě společnosti proFem, která se již 30 let stará o oběti domácího a sexuálního násilí. Nové sídlo společnosti a krizového centra v Břevnovské ulici dnes slavnostně otevřeli zástupci města a spolupracujících partnerů.

Hlavní foto Slavnostního otevření se zúčastnili (zleva): starosta MČ Praha 6 Jakub Stárek, Martina Hlisnikovská IKEA, ředitelka proFem Jitka Poláková, náměstkyně primátora HMP Alexandra Udženija, vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a velvyslanec Norska Victor Conrad Rønneberg.

Podle ředitelky proFem Jitky Polákové se s nějakou formou sexuálního násilí setkalo 54% žen, které si nesou následky na celý život. „Naší dlouholetou snahou je nastavit systém v ČR tak, aby uměl komunikovat a pracovat s traumatizovanými lidmi a měníme od základu systém, jak těmto lidem pomáhat,“ upřesňuje Jitka Poláková.
V nových prostorách najdou klienti krizový byt, postupně se zde otevře i ordinace, kde bude probíhat sběr důkazního materiálu a testování na pohlavní choroby. Předpokládaná roční kapacita centra je až 1000 klientů. Centrum bude oficiálně otevřeno od pondělí 22. ledna.
„To, že zde na Břevnově dnes slavnostně otevíráme nové centrum PORT, je pro nás i pro mě osobně dalším důkazem toho, že se u nás na Šestce dlouhodobě staráme o to, aby se zde lidé, kteří na území městské části žijí, cítili dobře a bezpečně a našli zde vždy pomoc v případě, že ji potřebují. Proto je pro nás velice důležité, že na našem území bude mít sídlo právě organizace proFem, která se dlouhodobě stará o oběti domácího a sexuálního násilí. Podpořili jsme je jednak dlouhodobě zvýhodněným nájemným a milionem korun,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Více informací o službách, které proFem nabízí, najdete zde: Služby | Profem

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024