Pražská padesátka slaví čtvrt století

Tradiční závod horských kol určený pro širokou veřejnost slaví čtvrt století. V sobotu 16. září se uskuteční již 25. ročník Pražské padesátky, největšího cyklistického klání se startem na území Prahy. Závodníky čeká jedinečná 50 km dlouhá trasa s převýšením 910 m.

Hlavní foto

Trasa začíná a končí v Kampusu Dejvice na Praze 6, projíždí krásným prostředím Divoké Šárky, Horoměřic, Zákolan a především, vede kolem zříceniny kulturní památky hradu Okoř. Na start závodu se již popáté postaví i starosta Prahy 6 Jakub Stárek: „Letošní ročník bude trochu speciální, protože v každé z obcí, kterou budeme projíždět, se na chvíli připojí její starosta, a společně tak oslavíme tento svátek cyklistiky.“

Podevatenácté se také na start postaví ambasador závodu, nejúspěšnější cyklista paralympijské historie, Jiří Ježek, ale také třeba bývalá mistryně Evropy a bronzová mistryně světa Tereza Vlk Huříková. Závod se již třetím rokem jede pod názvem Memoriál Jana Hrubeše, jako vzpomínka na jednoho z otců zakladatelů, mnohonásobného účastníka a podporovatele.

Trať závodu je určena primárně pro horská a kola, a to hned v několika kategoriích. Hlavní doménou Pražské padesátky je tradiční a profesionálně obsazená kategorie jednotlivců. V rámci závodu se lze utkat i jako mužský, ženský, smíšený nebo rodinný tým, exkluzivitou je kategorie dvojkolo. Na elektrokole mají závod umožněno absolvovat pouze účastníci nad 60 let, a to pouze v nezávodní kategorii.

 Pro děti je připraven Pražský dětský sprint. Děti od 3 do 11 let si mohou vyzkoušet nezapomenutelnou závodní atmosféru v rámci své věkové kategorie na trati, přímo v Kampusu Dejvice.

 Pořadatelé letos připravili i novinku v podobě Decathlon Gravel Challenge. „Absolvování trasy na horském kole bylo vždy jen doporučením, zejména z důvodu bezpečnosti, ale nikdy jsme nezakazovali účast na jakémkoliv jiném typu kola. Stále populárnější gravelová kola na trase už několik let potkáváme a letos jsme se konečně rozhodli jim věnovat samostatnou kategorii. Bude startovat na stejné trase a společně s hlavním pelotonem, účastníci Decathlon Gravel Challenge tak musí počítat s několika terénními úseky, které budou opravdovou výzvou,“ vysvětluje ředitelka závodu Kateřina Malá.

 Pražská padesátka nabídne i celodenní doprovodný program, jako je například Exhibice BMX Flatland Míry Zeidlera či Bubenická show Tam Tam Batucada.

 Registrace na Pražskou padesátku a dětské závody https://prazska50.cz/stranka/registrace/

Trasu závodu si můžete prohlédnout ZDE

Související články

Na největší čarodějnickou párty se 30. dubna na Ladronku sletí české hudební hvězdy kapely UDG, Maxim Turbulenc a zpěvák Jakub Ondra. Malí čarodějové se mohou přiučit magii od kouzelníka Kravaty a vyzkouší si své magické schopnosti v zábavných úkolech na Kouzelné stezce. Akce pořádaná městskou částí Praha 6 je pro návštěvníky zdarma.

Celý článek23. 4. 2024