Pražská lítačka: taktická soutěž podpoří cestování hromadnou dopravou

V pátek 26. dubna se koná 12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Hlavní foto

"Prioritou městské části Praha 6 je podpora cestování městskou hromadnou dopravou. Tento závod prakticky dokazuje, že hromadnou dopravou je možné se velmi rychle a efektivně přepravovat v rámci Prahy a vyhnout se tak zbytečným komplikacím, které v běžném provozu číhají na řidiče automobilů. Závodu se účastním pravidelně a jsem zvědav, jak budu letos úspěšný se zvolenou taktikou trasy,“ říká radní pro dopravu městské části Praha 6 Ondřej Matěj Hrubeš.

Taktického závodu v integrované dopravě v metropoli se mohou zúčastnit závodníci všech věkových kategorií nebo školní i pracovní kolektivy. Samotná soutěž trvá od 16 do 19 hodin. Vyhrává závodník, který během tří hodin získá maximální počet bodů za co nejvíce projetých linek, zastávek a speciálních bonusových zastávek převážně na území Prahy a v jeho blízkém okolí. Každý závodník si sám volí svoji trasu a sbírá body podle její výhodnosti. Startovné se neplatí. Veškeré informace a podrobnosti o soutěži najdete zde Pražská lítačka (spjf.cz).

Pro letošní ročník došlo v pravidlech k inovacím. Start se uskuteční z neznámého místa z tramvajového vozu. Nově je také možné použít jako dopravní prostředek sdílená kola či trolejbus.

Letošní ročník se uskuteční díky finanční podpoře městské části Praha 6. Organizátorem je Spolek Jaroslava Foglara.

V loňském roce městská část připravila v rámci Evropského týdne mobility první Dopravní orienťák na území Prahy 6 a letos chystá jeho druhý ročník.

 

Související články

Vedení Středočeského kraje se ohradilo proti návrhu Prahy 6, která plánuje ve spolupráci s hlavním městem, TSK, Ropidem a policií zavést opatření pro preferenci městské hromadné dopravy s cílem eliminovat dopravní zátěž, která vychází z nadměrné individuální automobilové dopravy přijíždějící ze Středočeského kraje.

Celý článek29. 4. 2024

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024