Praha 6 zašle městu své připomínky k tramvaji na Dědinu

Nové přechody pro chodce, zachování a rozšíření, nová křižovatka. To jsou hlavní požadavky městské části Praha 6 na hlavní město ke stavbě tramvajové trati Divoká Šárka – Dědinská. Plné znění doporučení k uvažované novostavbě trati schválila Rada městské části Praha 6 ve středu. 

Hlavní foto

Předkládaným záměrem je novostavba tramvajové trati s pěti páry zastávek, v délce 2,3 km. Trasa trati je prodloužením tramvajové trati z obratiště Divoká Šárka, vedena ulicemi Evropská, Vlastina a Drnovská k novému obratišti Dědinská.

Nepříznivé dopady na životní prostředí, vyvolané provozem hromadné dopravy, budou zamýšlenou stavbou jednoznačně sníženy. Z hlediska znečištění ovzduší není provoz na tramvajové trati zdrojem jakýchkoliv emisí - na rozdíl od autobusové dopravy.

Tramvajová trať zmenší negativní dopady autobusové dopravy a rovněž budou sníženy negativní dopady na životní prostředí Liboce a jeho okolí. Například tramvaj má při rozjezdu a brždění hladinu provozního hluku menší než je u autobusu. Tramvaj vydává provozní hluk, který ale bude eliminován moderní technologií při výstavbě, kde u křižovatky Vlastina x Drnovská bude aplikováno mazací zařízení. Rovněž u oblasti Dědinská. Dále budou použity bezžlábkové koleje, položení asfaltu se sníženou hlučností.

Obnova zeleně je důležitou součástí regenerace a revitalizace území dotčeného stavbou. Rozsah kácení byl již na základě požadavku Městské části Praha 6 minimalizován. Upozorňujeme, že je třeba zajistit náležitou a velmi důkladnou ochranu ostatní stávající vzrostlé zeleně během stavebních prací tak, aby nedošlo k jejímu poškození. Negativním „produktem“ záměru je snížení kapacity parkovacích stání v území.

Vybudováním křižovatky spojující Evropskou se sídlištěm Dědina a její vliv na dopravu je v současné době podrobeno kritické analýze ze strany dotčených orgánů Policie ČR a magistrátu.

Dojde k opravě křižovatky U Silnice – Vlastina a dále vznikne nová křižovatka Evropská – U Silnice. Velikost křižovatky musí být uzpůsobena provozu, který v místě bude a musí o ní rozhodnout magistrát. Městská část Praha 6 je toho názoru, že by neměl vzniknout samostatný odbočovací pruh na Evropské. Město musí zvážit, jakým způsobem bude přizpůsobena doprava na místních komunikacích.

ČTETĚ DÁLE - ČTK: TRAMVAJE MAJÍ JEZDIT NA DĚDINU

http://www.praha6.cz/aktuality/ctk-tramvaje-maji-jezdit-na-dedinu-2013-08-28.html?&q=

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024