Praha 6 věnovala partnerskému městu Chmelnyckyj celkem milion korun

700 tisíc na pobyt ukrajinských dětí v Praze a materiální pomoc v hodnotě 300 tisíc poskytla městská část Praha 6 svému partnerskému městu Chmelnickyj. Konkrétní podobu materiální pomoci domluvil osobně starosta Jakub Stárek při své návštěvě na Ukrajině koncem srpna.

Hlavní foto

Větší část pomoci pokryla návštěvu 70 ukrajinských dětí, které v důsledky války přišly o jednoho či oba rodiče. Ty zde strávily pár dnů a měly možnost si prohlédnout Prahu a setkat se se svými vrstevníky ze ZŠ Marjánka. Součástí daru jsou mikroskopy, které budou sloužit ve zdravotnických zařízeních ve městě Chmelnyckyj.

Spolupráce obou měst netrvá sice dlouho, ale o to je, vzhledem k okolnostem, mnohem pevnější a intenzivnější.

„Měl jsem nedávno možnost Chmelnyckyj osobně navštívit. Nikdo kdo to nezažil, se nedokáže vžít do kůže lidí, kterým se každý den rozezní sirény a nevědí, zda je právě jejich město cílem raketového útoku a děti, které místo toho, aby seděly ve třídách a v klidu se učily, tráví každý den několik hodin v krytu,“ říká starosta Prahy 6 Jakub Stárek.

Program dětí v Praze byl velmi pestrý. Navštívili pražskou ZOO, Pražský hrad, Petřínskou rozhlednu, podívaly se také na trénink fotbalistů Sparty, navštívily Kutnou Horu a zhlédly představení Černého divadla s názvem Abrakadabra. Prošly si také centrum Prahy a svezly se lodí po Vltavě.

„Jsem osobně moc ráda, že jsme mohli pozvat na pár dnů ukrajinské děti, které jinak žijí v permanentním strachu. Doufám, že si u nás odpočinuly a odjíždí domů s pocitem, že mají v České republice skutečné přátele,“ dodává místostarostka městské části Praha 6 Mariana Čapková.