Praha 6 slavila 28. říjen, výročí vzniku Československa

Česká republika i Praha 6 si připomněla státní svátek dne vzniku samostatného Československa. K němu došlo v důsledku končící první světové války 28. října 1918.
Hlavní foto

Jedenadevadesáté výročí od založení demokratické tradice republiky s sebou nese tradičně řadu vzpomínkových akcí; prezident Václav Klaus spolu s dalšími vrcholnými představiteli českého státu položil věnce u nově zrekonstruovaného památníku na pražském Vítkově, jmenoval pět nových generálů, večer pak na Pražském hradě ocenil dvacítku významných osobností české společnosti státními vyznamenáními.

Praha 6 tradičně připomněla státní svátek slavnostním shromážděním u Písecké brány za účasti představitelů městské části, ale také Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Generálního štábu Armády České republiky, veteránů druhé světové války a dalších vzácných hostů.

Projev starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy u Písecké brány:
„Lide československý! Tvůj odvěký sen stal se skutkem. Stát československý vstoupil dnešního dne v řadu samostatných, svobodných, kulturních států světa…“

Slavnostní shromáždění u Písecké brány mělo i další souvislosti: 91. výročí vzniku samostatného československého státu, vernisáž výstavy k 90. výročí bojů na obranu našich hranic a k 90. výročí skonu gen. Dr. Milana Rastislava Štefánika! V Písecké bráně zároveň probíhá při této příležitosti výstava až do 3. listopadu! 


Fotogalerie z akce Slavnostní shromáždění u Písecké brány ZDE 

Další informace na Facebook

Videoreportáž TV6