Praha 6: Senátorem bude Petr Bratský

Za Prahu 6 bude senátorem bývalý poslanec Petr Bratský se ziskem 50,16 procenta hlasů (10.851). Také ve druhém kole senátních voleb porazil dosavadního senátora Bedřicha Moldana, který získal 49,83 procenta hlasů (10.781).

Hlavní foto

Český statistický úřad to zveřejnil na webu www.volby.cz Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo 25,07 procenta voličů.

"Já jsem vyhrál vrchařskou prémii před týdnem a teď jsem dorazil na pásku jako první. Historie už se nebude ptát, jak to bylo a o kolik hlasů," řekl novinářům Bratský. S Moldanem si prý slíbili, že budou spolupracovat. "Pevně věřím, že věci, ve kterých je on vynikajícím odborníkem, budu moci přenášet i na půdu Senátu a budu s ním konzultovat některé věci, které se týkají životního prostředí," uvedl.

Bratský se prý chystá také zřídit kanceláře v městské části Prahy 6, aby byl s občany co nejvíce v kontaktu. "Považuji za důležité, aby občané měli svého zástupce, který jim naslouchá, a druhou prioritou je držet priority vlády Petra Nečase," řekl Bratský. Nově zvolený senátor také v souvislosti s nízkou důvěrou občanů v Senát poznamenal, že by hlasoval pro zrušení Senátu, musela by to ale provázet celková změna ústavy. "Dokud Senát existuje, chci v něm tvrdě pracovat," dodal.

Neúspěšný kandidát Moldan novinářům řekl, že svoji prohru jako katastrofu nevnímá a zatím o žádné další kandidatuře do nějaké funkce neuvažuje. "Doufám, že si nejen "topka", nejen já, ale celá naše společnost trošku od těch voleb odpočine," prohlásil.

Petr Bratský (55) je absolventem Vysoké školy dopravy a spojů. Do roku 1990 pracoval v Dopravním rozvojovém středisku Praha. Od roku 1990 byl třikrát zvolen starostou Prahy 13 a do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Od roku 2002 až do současnosti si podržel funkci člena zastupitelstva a radního Prahy 13. V roce 2002 se stal na osm let poslancem Poslanecké sněmovny, kde byl mimo jiné členem výboru pro evropské záležitosti a předsedou podvýboru pro evropské fondy. Členem ODS je od roku 1991.