Praha 6 schválila rozpočet na rok 2022. Na mimořádné výdaje připravila rezervu 83 milionů korun

Případné mimořádné výdaje v souvislosti s pandemií covid-19, nárůstem cen za energie či nárůstem cen u stavebních prací Praha 6 v příštím roce pokryje z rozpočtových rezerv, jež byly stanoveny na celkem 83 milionů korun. Vyplývá to z rozpočtu na rok 2022, který dnes schválilo zastupitelstvo městské části. Rozpočtový plán počítá s příjmy téměř 779 milionů korun, provozní výdaje jsou předpokládány ve výši 787 milionů korun. Do rozvoje chce Praha 6 investovat celkem 530 milionů korun, nejvíce z toho v oblasti školství.

Hlavní foto

„Všichni bezesporu cítíme, že rok 2022 nebude jednoduchý, neboť se vedle přetrvávající koronavirové pandemie potýkáme s poměrně vysokou inflací a skokovým zdražením energií. Z hlediska hospodaření jsme ale jako městská část na toto náročnější období připraveni,“ říká Jaromír Vaculík, místostarosta Prahy 6 pro ekonomiku. V rámci schváleného rozpočtu Praha 6 očekává příjmy necelých 779 milionů korun, na straně běžných výdajů pak počítá s vynaloženými prostředky o celkovém objemu 787 milionů korun.

„Těžíme z dlouhodobě odpovědného hospodaření. Díky tomu jsme schopni bez problému pokrýt abnormální výkyvy, které by v příštím roce mohly nastat. Prakticky ve všech oblastech tak pracujeme s rezervami: v případě nutnosti můžeme čerpat z rezervy na běžné výdaje ve výši 23 milionů korun, dále z rezervy na krizové výdaje, která činí 10 milionů korun, a máme i rezervu na investice, odkud lze čerpat prostředky do výše 50 milionů korun,“ přibližuje Jaromír Vaculík. Na další mimořádné výdaje pak Praha 6 eventuálně může čerpat z rezervního a rozvojového fondu, který shromažďuje finanční přebytky z minulých let.

„Podobně jako dosud jsme připraveni pomoci našim příspěvkovým organizacím s případnými mimořádnými výdaji, ať už v důsledku covidu-19 nebo dražších energií. Počkáme také, jakým způsobem zareaguje stát. V návaznosti na to eventuálně znovu podpoříme nejpostiženější skupiny: menší podnikatele či sociálně slabší občany z naší městské části,“ doplňuje Jaromír Vaculík. Během letošního roku Praha 6 například poskytla podnikatelům, kteří si od městské části pronajímají provozovnu a ve své činnosti byli postiženi koronavirovou pandemií, slevy na nájemném v celkové výši 6,4 milionu korun. Praha 6 také na vlastní náklady zajišťuje dezinfikování center sociální péče a základních a mateřských škol v městské části. 

V příštím roce Praha 6 plánuje investice, jež v celkovém objemu přesahují částku 530 milionů korun. Největší podíl – více než 290 milionů korun – ukrojí z investic oblast školství, kde se počítá s rekonstrukcemi budov základních a mateřských škol či modernizací sportovišť při školách. Dalších téměř 88 milionů korun městská část investuje do rekonstrukcí a oprav bytového fondu, který vlastní.

Rozpočet Prahy 6 pro příští rok si bude moci veřejnost detailně prohlédnout přes aplikaci CityVizor, která je propojena s účetním systémem městské části. Poskytuje tak komplexní přehled o jednotlivých rozpočtových kapitolách a průběžně i o čerpání konkrétních položek. Veškerá data budou do aplikace nahrána během ledna 2022.

Související články