PRAHA 6 POSÍLÁ SPORTOVNÍM SVAZŮM A JEDNOTÁM 7,4 MILIONU KORUN

Praha 29. 10. 2012 – Rada MČ Praha 6 dnes schválila, že mezi 21 sportovních svazů na Praze 6 rozdělí více než 7,4 milionu korun. Ty se vybraly na odvodech z loterií za první pololetí letošního roku. Jedním z klubů, které dostanou peníze je i HC Hvězda Praha, kde se konala tisková konference.

Hlavní foto

„Jsme první městskou částí, která deklarovala, že peníze pošle rychle a to ještě do konce letošního roku sportovním jednotám a svazům v Praze 6,“ řekl radní pro oblast školství Ondřej Balatka. Doplnil, že kasy sportovních svazů a jednot totiž ke konci roku zejí prázdnotou a některé mluví i o možném krachu.

„Na čtvrteční rozhodnutí magistrátu o přidělení peněz z loterií jsme reagovali ihned, protože víme, že ve sportu je teď potřeba každá koruna,“ dodal Balatka.

Rada MČ Praha 6 navíc souhlasila i s tím, že k 3,7 milionu korun z účelové dotace na sport se přidá dalších 3,7 milionu korun poskytnutých jako neúčelová dotace. Peníze, které může radnice použít na cokoliv, tak skončí u mladých sportovců.

„Děti a mladé je potřeba ke sportu přitáhnout, lákat by je měly i kvalitně vybavené tělocvičny, upravená hřiště a haly, nekomerční sportovní aktivity proto plně podporujeme,“ řekla starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková.

Její slova potvrzuje i hokejový mistr Patrik Eliáš. „Rodiče mají problém s tím, aby se děti věnovaly sportu, nemají často peníze, nebo nemají kde. Jsem proto rád, že se Praha 6 rozhodla peníze z tzv. loterijního balíčku věnovat v plné výši a co nejdříve,“ řekl hokejový mistr Patrik Eliáš.Ten v době, kdy NHL zažívá výluku na HC Hvězda trénuje.

Radní pro oblast školství Ondřej Balatka dodává: „Máme objektivní systém rozdělování peněz, který klade důraz na sportující mládež do 18 let bydlící na Praze 6, právě podpora mládeže je pro nás klíčová. Chceme, aby mládež sportovala co nejvíce, namísto sezení u počítače, nebo nicnedělání. Právě nedostatek peněz a ztráta podpory radnice by mohla další existenci některých sportovních oddílů ohrozit.“

MČ Praha 6 sport dlouhodobě podporuje, letos už tělovýchovným jednotám, které pracují s dětmi a mládeží rozdělila 2,5 milionů korun. Celkem tak už za letošní rok do sportu dala radnice bezmála 10 milionů korun. V současné době se s jednotlivými zástupci tělovýchovných jednot a svazů pracuje také na novém klíči přerozdělování peněz.