Praha 6 ocenila významné osobnosti: Jevhena Perebyjnise, Kurta Gebauera či kardinála Berana

Městská část Praha 6 dnes slavnostně udělovala čestná občanství a další ocenění. Na ceremoniálu ve Ville Pellé čestné občanství převzali mj. sochař Kurt Gebauer či biochemik Zdeněk Hostomský. In memoriam bylo uděleno kardinálu Josefu Beranovi. Cenu starosty Prahy 6 obdržel bývalý ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Hlavní foto

„Vloni jsme naše ocenění předávali v atmosféře koronavirové pandemie, letos se nás silně dotýká válka na Ukrajině. Ve světle těchto událostí tak opět vzdáváme hold těm, kteří se dokážou zachovat správně, když to okolnosti vyžadují, a jsou morálním vzorem pro celou společnost,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a doplňuje: „Znovu si také potvrzujeme, že s Prahou 6 jsou spojeni lidé, kteří se vyznačují pracovitostí, talentem, odvahou a chutí posouvat věci dopředu. Je určitě dobře, že tyto své osobnostní a profesní kvality do značné míry věnují ve prospěch Prahy 6. Sluší se jim za to poděkovat.“

Čestné občanství Prahy 6 z rukou starosty převzal sochař Kurt Gebauer, který na sídlišti Dědina vytvořil stálé herní místo pro děti s názvem „Obludy“. Vloni na Vítězném náměstí také vystavil svou desetimetrovou „Housenku raného kapitalismu“. Za svůj celoživotní postoj vůči totalitním režimům obdržel in memoriam čestné občanství kardinál Josef Beran. Ten se stal politickým vězněm nacismu i komunismu, poslední roky svého života pak strávil ve Vatikánu. Jako jediný Čech zde směl být pohřben po boku papežů, komunistický režim v Československu totiž zakázal převoz jeho ostatků do vlasti. K tomu došlo až v roce 2018. Mezi čestné občany Prahy 6 se zařadil i Zdeněk Hostomský, biochemik a dlouholetý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, nebo Kateřina Bečková, autorka oblíbené knižní série „Zmizelá Praha“ a předsedkyně Klubu za starou Prahu.

Držitelem Ceny starosty městské části Praha 6 se stal bývalý ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Od počátku ruské invaze na Ukrajinu se Jevhen Perebyjnis v České republice aktivně účastnil veřejných akcí na podporu své vlasti a soustavně rozvíjel dobré vztahy i s Prahou 6, kde sídlí ukrajinská ambasáda. Ocenění od starosty Ondřeje Koláře rovněž získalo chorvatské město Poreč, které je již deset let partnerským městem Prahy 6.

Cenu městské části Praha 6 obdržely dva kolektivy. Za podporu ukrajinským uprchlíkům se tohoto ocenění dostalo Arcidiecézní charitě Praha. Ta významně pomohla Praze 6 s provozem adaptačních skupin pro ukrajinské děti a také s komunitním centrem Slunečnice v kostele sv. Vojtěcha v Dejvicích, které poskytovalo volnočasovou náplň ukrajinským uprchlickým rodinám. Druhým oceněným kolektivem se stali zakladatelé Hanspaulské ligy v malé kopané, která vznikla v roce 1972 a postupem času se stala fotbalovým fenoménem. In memoriam pak bylo ocenění městské části uděleno Monice Sáře Lindové, dlouholeté bezpečnostní ředitelce a vedoucí krizového řízení Prahy 6.